U Sarajevu i Zenici klanjana dženaza u odsustvu za Mohameda Morsija

Vijesti 19. jun 201914:16 > 14:23
Anadolija

Veliki broj vjernika danas je nakon podne-namaza u Carevoj džamiji, te u još dvije džamije u Sarajevu, klanjao dženazu-namaz u odsustvu za prvog izabranog egipatskog predsjednika Mohameda Morsija, koji je preminuo prije dva dana u sudnici u Kairu.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je, iza podne namaza, klanjan dženaza-namaz u odsutnosti za Morsija, a na području sarajevskog medžlisa dženaza-namaz je obavljen na tri lokacije, u Carevoj džamiji na Baščaršiji, Istiklal džamiji na Otoci i u Centralnoj džamiji na Ilidži. 

Dženazu u odsustvu za Morsija u Carevoj džamiji predvodio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Kenan ef. Musić, koji je, pred početak, kazao kako se danas u Sarajevu klanja dženaza prvom legitimnom demokratski izabranom predsjedniku jedne velike muslimanske zemlje, velikog potencijala ummeta, Egipta.

“Dvije stvari želim podijeliti s vama. Jedna je od njegovog (Morsi) komšije, koji je s njim boravio tokom školovanja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Kaže za njega ‘to je insan koji je prije sabaha dolazio u džamiju, sa svojom suprugom, da čiste džamiju, a da to niko nije znao i on to ne bi nikada rekao. Druga stvar, vi znate da se u Kur'anu zatvor spominje samo na jednom mjestu, vezano za Jusufa a.s. i vezano za Egipat. Možda je ova dženaza prilika, mislim da je to smisao, da klanjajući dženazu dr. Morsiju, mi zamolima Gospodara i za rahmetli dr. Morsija ali i za ummet islama u cijelosti. Da budemo slobodni, da Allah dž.š. čuva blagodat slobode, a tamo gdje je nema da Allah da da bude sloboda”, rekao je efendija Musić, te dodao:

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Molim Gospodara da se smiluje svim muslimanima, a posebno dr. Morsiju, koji je primjer insana, pobožnog, čestitog i stručnog, i golemo je to za ummet da ga izgubimo. Sedam godina su ga patili, mi možemo slobodno reći da je on šehid, jer ‘onaj ko je na pravdi Boga ubijen, on je šehid’. Molim Gospodara da ga primi kao šehida i oprosti mu grijehe.”

Prije klanjana dženaza-namaza ispred Careve džamije su istaknute i fotografije Mohameda Morsija. Dženazu su klanjali i brojni državljani Egipta koji žive u BiH.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je, iza podne namaza, u tri zeničke džamije klanjan dženaza-namaz u odsustvu za prvog izabranog egipatskog predsjednika Mohammeda Morsija.

Na području Medžlisa IZ Zenica, dženaza-namaz klanjan je u Sultan-Ahmedovoj (Čaršijskoj), Kočevskoj i Sejmenskoj džamiji.

Dženazu-namaz u odsustnosti u zeničkoj Kočevskoj džamiji predvodio je Ismet ef. Bašić.

Na području Muftiluka zeničkog, dženaza-namaz klanjan je i u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, Gradskoj džamiji u Zavidovićima, Kuršumlija džamiji u Maglaju, Ferhad-begovoj (Čarši) džamiji u Tešnju, Trnjak džamiji u Doboju i Stenjak džamiji u Tesliću.

#slider_0

Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta Mohamed Morsi preminuo je u sudnici pučista koji su ga prije tačno sedam godina svrgnuli s vlasti, a ostat će upamćen po hrabrosti koju je pokazivao tokom pritvora i suđenja.
Morsi je pobijedio na prvim demokratskim predsjedničkim izborima koji su u Egiptu održani 17. juna 2012. godine, a preminuo je na sedmu godišnjicu tih izbora.

Preminuo je u ponedjeljak u sudnici u kojoj mu je sudila pučistička vlast koja mu često nije davala riječ i koja ga je vrijeđala. Uprkos tome, Morsi je tokom cijelog postupka hrabro branio svoje stavove.

Suđeno mu je po brojnim optužnicama i izrečeno mu je više smrtnih i dugogodišnjih zatvorskih kazni, a neka od suđenja su još uvijek bila u toku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad