Službena putovanja Milorada Dodika – strateški ili ideološki izbor?

Vijesti 21. jun 201918:55 > 19:37
Predsjedništvo BiH

Od Austrijskih desničara, Mađarske, Rusije do Bjelorusije - strateški ili ideološki izbor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika? Mnogi stava, ipak ideološki, a neki kažu, Dodik drugog izbora nema, jer na mnoge druge adrese, velike svjetske sile, nije dobrodošao. Analitičarni složni, BiH od Dodikovih posjeta neće imati posebnu ekonomsku korist. Niti građani oba entiteta. Ali, praksa je takva navode - u posjete se ide prema vlastitim preferencijama.

Danas je u Bjelorusiji vozio autobus. Prije nekoliko dana je s Orbanom nazdravljao u Budimpešti. Nakon susreta s desničarem Straheom, pala je austrijska vlada. U San Petersburgu se divio jorgovanima. Na svim sastancima iza njega zastava BiH, ali o konkretnim odnosima između država koje je posjetio o BiH, čini se, najmanje govora. U fokusu zaštita srpskog naroda i Republike Srpske.

“Nije riječ o ekonomskoj koristi sumnjam za BiH a jednako tako za Republiku Srpsku možda će se neki okrajak tu naći, poenta nije u tome, nego da se stvara međunarodna mreža koju Dodik stvara koja ozbiljno šteti ugledu BiH i sada moram dodati, a posebno šteti ugledu Republike Srpske i srpske nacije u međunarodnim relacijama jer srpska nacija valjda nije predestinirana da bude desničarsko-nacionalistički orijentisana”, kazao je Žarko Papić, politički analitičar.

Problem je i što su druga dva člana Predsjedništva potpuno izolovana, smatraju vanjskopolitički analitičari. Džaferović je dospio do Turske i Novog Pazara, a Komšić do Zagreba. Papić tvrdi, ista praksa i kod prethodnih saziva. Bakir Izetbegović kao član Predsjedništva, najčešće je posjećivao Tursku. S Dodikovovim diplomatskim izborima Izetbegović se danas ne slaže, ali navodi da svaki član Predsjedništva sam određuje s kim će se sastati.

“Svako ima pravo da se odazove na poziv, to je izbor gospodina Dodika, kao što vi rekoste, da ide kod desničara, ja nisam savjetnik gospodina Dodika ali napravio bih drugačije izbore ali to je njegova stvar. Ali u Predsjedništvu jedni drugima ne određuju ko će gdje ići i ko će se s kim sretati”, kazao je bivši član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Kao institucija Predsjedništva sva tri člana u međunarodnim krugovima pojavili su se jednom – u Briselu. Istovremeno, prilikome nedavne posjete zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Palmera poručeno je kako Dodiku ostaju američke sankcije. A sam Dodik nedavno je izbjegao je i susret s odlazećom njemačkom ambasadoricom. Kinesku je primio uz obilježja Republike Srpske.

“To je smiješno Predsjedništvo, to je bila priča o zastavama, zastava tamo, zastava ovamo, priča o tome da se neće dati dozvola za formiranje vlasti tamo nekom kandidatu SNSD a onda su se ljubili, smijali se, zagrljeni, pa obećavali nešto. Radi se o trojici koja je poluobrazovana ali politički je tu u najboljoj poziciji Dodik i on im nameće zapravo mjerila ponašanja”, mišljenje je Envera Kazaza, univerzitetskog profesora.

O Dodikovim posjetama i susretima s drugim državnicima Komšić i Džaferović se ne oglašavaju. Posljednji zajednički istup Predsjedništva BiH je nedavno saopćenje – osuđujemo raketni napad Jemena na Saudijsku Arabiju. Prethodno, ovaj sastav Predsjedništva BiH se nikada nije oglasio povodom četverogodišnje saudijske blokade Jemena koja je rezultirala najvećom humanitarnom krizom našeg doba.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVOna ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad