Šta izbor Pejčinović Burić u Vijeću Evrope znači za BiH?

Vijesti 27. jun 201917:51 > 18:39
N1

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu generalnu sekretarku Vijeća Evrope. Bosna i Hercegovina nije mogla učestovovati u izboru za glasanje Burić Pejčinović zbog toga što od ranije nije izabrala delegaciju koja bi predstavljala BiH u Parlametarnoj Skupštini Vijeća Evrope. U državi se nadaju da će nova generalna sekretarka pomoći BiH na putu ka EU.

Marija Pejčinović Burić će biti druga žena – na ovoj poziciji generalne sekretarke u 17 godina postojanja Vijeća. Međutim šta njen izbor na vrhu Vijeća Evrope znači za Bosnu i Hercegovinu?

“Ne smijemo sebe dovesti u poziciju da mislimo da će neke obaveze koje imamo sada nestati zbog toga. Ili da će glupost koju smo napravili odustajanjem od učešća u radu PS Vijeća Evrope biti manja zato što je hrvatska ministarka tamo. Prema tome, sve tu ostaju kao obaveze i Sejdić-Finci i druge stvari kojima trebamo da dostignemo standarde kada su u pitanju slobode ljudska prava i generalno demokratija”, smatra Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

S druge strane, vrlo je bitno ko će biti i novi ministar vanjskih poslova Hrvatske, zbog mnogo otvorenih pitanja sa BiH, ali i uplitanja u unutardržavna pitanja, poručuje Saša Magazinović, poslanik SDP-a.

“Ukoliko bude profesionalac i svoj posao bude obavljala u skladu sa ličnim kapacitetima, kao što je to radio njen prethodnik gospodin Jagland, onda će biti dobro da BiH ima nekoga iz regije na tako važnom mjestu. Ukoliko bude produžena ruka Vlade RH, a poznato je da se Vlada RH miješa u unutrašnjo-politička pitanja, onda bi mogli imati problema. Ja sam optimista da će biti ova prva varijanta”, ističe Magazinović.

Naša država ostala je bez šanse da glasa o izboru generalnog sekretara, ali i mnogih drugih bitnih funkcija.

“Propustili smo da učestvujemo u izbori generalne seketarke, propuštamo izbor sudija Evropskog suda za ljudska prava. Propuštamo da učestvujemo u bitnim procesima za tu jednu veliku organizaciju. S druge strane izgubili smo kredibilitet kao država u međunarodnim odnosima. I kredibilitet koji je bio narušen nekim drugim stvarima. Moramo reći da je ovo jedan ponižavajući položaj koji BiH ima kada je u pitanju Vijeće Evrope”, navodi Rasim Ibrahimagić, monitoring EU integracija u BiH.

BiH je ostala članica Vijeća u njenim drugim tijelima, ali naši sagovornici dijele mišljenje da je BiH svojom neozbiljnošću poslala katastrofalne poruke institucijama EU. Parlamentarna Skupština Vijeća Evrope prije nekoliko godina dala je prijedlog da se BiH isključi iz ove institucije zbog neprovođenja presude u slučaju Sejdić-Finci, međutim to se nije desilo. Stručnjaci smatraju da BiH bez obzira na sve ostaje bez delegacije u Parlamentarnoj Skupštini Vijeća Evrope do januara 2020. godine, kada skupština zasijeda. Tada BiH mora izabrati delegate za Skupštinu i nadati se naklonosti ove institucije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad