Primorac: Za pet mjeseci preuzimamo kontrolu u cjelokupnom zračnom prostoru BiH

Vijesti 04. jul 201911:27 > 11:30
Fena

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo Nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, sasvim je izvjesno da će se ostvariti najavljeni plan BHANSA-e o potpunom preuzimanju odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi u cjelokupnom zračnom prostoru BiH 5. prosinca ove godine.

Direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), Davorin Primorac ističe kako je BHANSA sa svim zainteresiranim stranama u procesu preuzimanja odgovornosti pružanja usluga, usuglasila plan tranzicije za realizaciju Faze II projekta upravljanja zračnim prometom BiH i sada se ide u zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, što je jedina preostala obveza kako bi BiH preuzela puni nadzor nad zračnom plovidbom.

“Mi smo sve ostale obveze ispunili, a posebno ističem kadrovsku i tehničku opremljenost za preuzimanje kontrole u našem zračnom prostoru. BHANSA je zajedno s drugim tijelima i institucijama uložila proteklih godina ogromne napore kako bi ovaj cilj bio stvaren i sada s punom sigurnošću možemo reći da će taj povijesni trenutak biti 5. prosinca ove godine”, kaže Primorac.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su uslugu i kontrolu zračnog bosanskohercegovačkog prostora iznad ove nadmorske visine, nastavili pružati provajderi susjednih država i shodno tome ubirali prihode. Uz ostale aktivnosti koje uključuju tehničko i kadrovsko jačanje, temeljni preduvjet za uspješno okončanje ovog procesa je zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad