Godina bez Hatidže

Vijesti 22. jul 201910:14 > 10:37
AFP

Na današnji dan 2018. preminula je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice".

“Vjerovala sam u pravdu. Da nisam vjerovala u pravdu ne bih se vratila da živim u Srebrenici od uspomena moje djece. Međutim, pravde nema”, kazala je jednom prilikom Hatidža Mehmedović navodeći da je politika iz devesetih ponovo prisutna u Srebrenici, gradu u kojem je u julu 1995. godine počinjen genocid.

Često je govorila da prošlost ne možemo vratiti, ali smo trebali naučiti da gradimo bolju budućnost.

“Za svakoga je najteže čekati pravdu, a mi je nismo dočekali”, poručila je Hatidža nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbio zahtjev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije iz 2007. godine.

“Sjećamo se majke Hatidže Mehmedović koja je preminula na današnji dan prije godinu dana. Ona je bila srce naše organizacije i istinski izuzetna žena koja se neumorno borila za pravdu i protiv onih koji su pokušavali revidirati historijske činjenice. Njeno naslijeđe nikada neće biti zaboravljeno”, naveli su danas iz Organizacije Remembering Srebrenica.

“Hatidža, bila je naša majka a našoj djeci bila je nana. Pamtit ću je po tome što kada bi trebalo uraditi nešto što joj i nije bilo po volji, samo bi pitala: ‘Hoće li to donijeti dobra Srebrenici i našoj dječici?’. Danas je godinu dana od kako nas je napustila naša Điđa. El-Fatiha”, naveo je nekadašnji načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković.

Prošle godine od Mehmedović su se oprostili mnogi Bosanci i Hercegovci, regionalne i svjetske ličnosti. Među njima i glumica Angelina Jolie.

“Hatidža je bila i posebna. Nikada nije tražila nikakav poseban status za sebe, već je govorila u ime svih majki Srebrenice. Nije pravila razlike među žrtvama, nego ih je smatrala jednako vrijednim dostojanstva i priznanja. Bila je neumorni tražitelj istine i pravde. Čak i kada je njeno zdravlje bilo narušeno, radila je na organizovanju konvoja pomoći koji su nosili hranu i lijekove izbjeglicama u Siriji. Umrla je prerano, u šezdeset i petoj godini. Njena smrt je ubrzana i zbog njene tuge oko svega kroz što je prošla”, napisala je Jolie u autorskom tekstu na CNN-u.

Mehmedović je preminula na Kliničkom centru u Sarajevu, 22. jula 2018. godine, nakon duge i teške bolesti. Bila je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, a 23 godine je ustrajavala u borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, te pravdi i kažnjavanju zločinaca.

Mehmedović je tokom genocida u Srebrenici izgubila sinove Almira (18) i Azmira (21), supruga Abdulaha (44), dva brata i brojnu rodbinu.

Rođena je 1952. godine u selu Bektići (MZ Sućeska). U Srebrenicu se vratila 2003. godine, u porodičnu kuću u naselju Vidikovac.

Povodom godišnjice njene smrti, Medžlis Islamske zajednice u Srebrenici danas će u Čaršijskoj džamiji proučiti tevhid.

“Medžlis Islamske zajednice u Srebrenici će svake godine na ovaj datum obilježavati godišnjicu”, navode iz Islamske zajednice u Srebrenici.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad