SDS će podržati Dodika ukoliko bude preglasan

N1

O formiranju Savjeta ministara Bosne i Hercegovine danas razgovor predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i šefa deleacije OEBS-a Brucea Bertona. Nakon sastanka iz HDZ-a samo kratko saopštenje.

“Postoji potreba za dogovorom, uz više kompromisnih rješenja i odgovornosti, demokratski izabranih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH, kao jedino rješenje za izlazak iz višemjesečnog zastoja. Hrvatska strana na tom putu nema nikakvih dvojbi, čvrsto zagovaramo ubrzani put euroatlantskih integracija za BiH”, poručuju iz HDZ-a.

Nešto konkretniji bio je prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović koji se uoči sjednice sastao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

“Očekujem da se sutra donese razumno riješenje, da se ANP reducirani, modificirani, kako god, u nekom obliku pošalje u Brisel, i da se nakon toga imenuje mandatar. Ako se ne podrži (ANP) onda neće biti mandatara i kriza se produžava i produbljuje”, poručuje Izetbegović.

Opozicija u entitetu Republika Srpska  očekuje da se na sutrašnjoj sjednici član Predsjedništva Milorad Dodik pridržava rezolucije NSRS o vojnoj neutralnosti. Podsjećaju ona podrazumijeva i krivičnu odgovornost za onoga ko je ne poštuje.

“Naravno, ukoliko bi se desilo da on sutra bude preglasan, da iskoristi svoje ustavno pravo i pokrene pitanje vitalnog nacionalnog interesa. SDS će ga sasvim sigurno u NSRS podržati”, ističe Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

I opozicione stranke u FBiH ne vjeruju u konsenzus na sutrašnjim sjednicama, no nisu saglasne sa kolegama iz RS oko ANP-a i NATO puta BiH.

“Ne želim razmišljati o tome da će bilo ko trajno zaustaviti NATO put BiH jer bi to bilo jako loše za zemlju. Sa druge strane način odlučivanja je takav da bilo koji od članova ima mehanizme da zaustavi odluke”, kaže Saša Magazinović iz SDP-a.

Prošlo je 14 dana od potpisivanja Sporazuma između lidera HDZ-a, SDA i SNSD o formiranju vlasti. Prvi test je na Predsjedništvu BIH koje bi trebalo da sprovede dvije najbitnije tačke – imenovanje mandatara i dogovor oko NATO puta BiH, odnosno slanja Godišnjeg nacionalnog plana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad