Tolić o Turkoviću: Monstrum nije mogao podmititi sud

Vijesti 16. apr 201518:17 > 19:13
N1

Ukupno 95 godina zatvora za grupu koja je označena kao najopasnija u poslijeratnoj BiH. Za sina ubijenog Marija Tolića pravda je zadovoljena.

“Ovo je veliki dan za pravosuđe BiH. Ovaj monstrum nije mogao podmititi ili svojim prijetnjama napraviti da ne dođe pravde za porodice ubijenih ljudi na najgore načine. Ovi monstrumi ne zasliživaju nikad vidjeti dana slobode”, ističe Sendi Tolić, sin ubijenog Marija Tolića.

Razbijena je velika zločinačka organizacija – poruka je iz državnog tužilaštva.

“Ova presuda je doista historijska presuda u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH. Otpočetka smo tvrdili da se radi o najopasnijoj zločinačkoj organizaciji u poslijeratnoj BiH”, napominje Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Odbrane nisu zadovoljne, izrečenim kaznama, vođenjem postupka.

“Pravna kvalifikacija nije ni nalik prvostepene presude. I ovo je dokaz da više ne može da opstane ovakav sud u kojem se sudi u prvom stepenu, u drugom stepenu i nakon ukidanja presude opet u prvom stepenu”, navodi Fahrija Karkin, advokat Zijada turkovića.

“Uložit ćemo apelaciju Ustavnom sudu. Povrijeđena su ljudska prava na pravično suđenje, pravo na odbranu itd. Donesena presuda bez ijednog valjanog dokaza”, smatra Kerim Čelik, advokat Fadila Aljovića.

“Nisam, ustvari, bio ni optimista cijeneći obrazloženje prve presude. Ova drugostepena, Vijeće nije ništa posebno utvrdilo. Vidjeli ste, prvostepena presuda u cijelosti ponovljena”, tvrdi Muhidin Kapo, advokat Muamera Zahitovića.

Turković, Stjepanović i Lakić ostaju u pritvoru. Fadilu Aljoviću je ukinut pritvor.