"Na vlasti su nacionalisti koji manipuliraju identitetom i izluđuju ljude"

Vijesti 10. sep 201909:57 > 10:00
N1

Dok miruje bh. politička scena, žustri obračuni bh. intelektualaca dešavaju se na pjesničkim manifestacijama i promocijama knjiga. Ko bi trebali biti stvarni zagovornici kulturne zaostavštine i stvaralaštva u BIH? Kako napraviti nužan zaokret iz strasti sukoba u mir dijaloga, razumijevanja, prihvaćanja za Novi dan govorio je bosanski franjevac Ivo Marković.

“Živimo u trenutku konfrontacija, život je nemoguć bez sukoba. Život je po sebi sukob koji se rješava. Ali mi sada imamo jednu nekulturu konfrontacije, ne rješavamo sukobe i blokiramo saživot”, kazao je fra Ivo Marković.

“Što je najgore, sada se truje i kulturna scena, duhovna scena. Pogledajte i religije koje bi trebale biti promoteri duhovnosti. Napadnut je mladi pjesnik iz Zenice koji je napisao predivnu pjesmu, proglašena je pjesma islamofobijom, to je nedopustivo da tako jedan intelektualac gleda, da je samo pogledao ne bi našao nimalo islamofobije”, dodao je Marković govoreći o pjesmi Gljiva koju je akademik Esad Duraković ocijenio islamofobičnom.

Fra Marković kazao je kako trenutna situacija ne može dugo potrajati te da treba krenuti malim koracima:

“Sadašnja Bosna duhovno je u vrlo lošem stanju, to je isto kao da tijelo stavite u kiselinu, bosanski čovjek je stavljen u kiselinu koja razara njegovo zdravlje i tjelesno i psihičko i duhovno zdravlje.”

Za tešku situaciju u BiH, prema fra Markoviću, velika krivica je i na kulturnim institucijama koje umjesto da “hrane narod duhom upadaju negativitet”:

“Treba održavati duhovnu kondiciju, za to služi kultura, za to služi religija, molitva, čitanje. Ako čovjek dušu ne hrani onda vrlo lako upada u negativnu egzistenciju. Biblija stalno govori: Budni budite.”

Komentarisao je i trenutnu blokadu institucija BiH i institucija entiteta Federacije BiH te je govorio o bh. političarima:

“Ne vjerujem da se mogu promijeniti, samo se mogu smijeniti. Takvo je sada stanje. Nacionalisti su na vlasti sada, ljudi koji manipuliraju identitetom, koji izluđuju ljude.”

O tome kako riješiti sukobe u BiH i u kakvim sukobima je naše društvo i politika pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad