Šetnja mostarskih srednjoškolaca u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

N1

Muzej žrtava rata i genocida 1992-1995 u Mostaru, zajedno s majkama Srebrenice, organizovao je mirno okupljanje i šetnju u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Svakog 11. u mjesecu majke Srebrenice okupljaju se u Tuzli, a danas su se prvi put okupile u drugom gradu kako bi između ostalog podsjetile domaće i međunarodne institucije da svi krivci za genocid u Srebrenici još nisu procesuirani. Poručuju žrtve genocida ne smiju se zaboraviti.

Uz Srebrenički inferno, vezene jastučiće na kojima su ispisana imena ubijenih Srebreničana, njihove fotografije, pred mnoštvom građana Mostara dočekane su majke Srebrenice. Simbolično, ispred Muzeja žrtava rata i genocida, podsjetile su na sve žrtve genocida i nestale članove porodica za kojima još uvijek tragaju.

“Oko 1.300 ih se vodi nestalim. Ja svog sina još nisam našla, hiljadu sam informacija imala, išla sam u minsko polje jer su mi rekli da je tu poginuo, međutim ništa nisam našla. Bila bih zadovoljna da nađem jedan njegov prst, samo da označim njegov mezar”, ističe Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja građana “Žene Srebrenice“.

Šetajući ulicama Mostara pričaju nam kako je svaki 11. dan u mjesecu za njih, iznimno težak i bolan. Sve ih je tvrde manje, vrijeme prolazi, a pravda ne dolazi.

“Ovo nama mnogo znači, ovo je za nas velika podrška, podrška u moralnim obavezama, u našem bolu, ali sada osjećamo da nismo sami”, kaže Nura Begović, Udruženja građana “Žene Srebrenice“.

Uz skok bez aplauza i poruke na transparentima sa Starog mosta poslana je poruka da se žrtve genocida u Srebrenici nikada neće zaboraviti, te da traganje za nestalima nikada neće prestati.

“Mi smo već u godinama umoreni, bez adekvatne podrške od institucija cijele države i jednostavno imamo obavezu prenijeti ovaj naš posao na mlađe generacije, na djecu koja na svu sreću nisu zapamtila strahote rata”, poručuje Jasmin Mešković, organizator i predsjednik Udruženja logoraša BiH .

Upravo su se majkama Srebrenice u šetnji u najvećem broju pridružili mostarski školarci.

“Prisjetila sam se svih trenutaka o kojim su nam pričale naše nane i dede, i jako je tužno i emocionalno”, priča Hana Hrnjica, Srednja elektrotehnička škola Mostar.

Svakog jedanaestog u mjesecu, majke Srebrenice okupljaju se u Tuzli, a danas su se po prvi put okupile u drugom gradu. Nadaju se da će se takva praksa nastaviti i ubuduće kako bi borba za istinom i pravdom majki Srebrenice bila vidljiva i podržana tokom cijele godine u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad