Tek slijedi borba za implementacije odluke u slučaju Fate Orlović

N1

Evropski sud za ljudska prava donio je presudu kojom se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju. Prema presudi u ovom slučaju došlo je do povrede člana 1. protokola 1, povreda imovine, uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima. U roku od tri mjeseca, najkasnije, od kada ova presuda postane konačna, BiH je mora provesti. Fata Orlović zadovoljna presudom, očekuje što skorije uklanjanje crkve iz njenog dvorišta.

Fata Orlović je presudu Evropskog suda za ljudska prava dočekala u svojoj kući.

Nakon presude Orlović kaže, osjeća se dobro. Nema protiv crkve ništa, ali nije joj kaže mjesto na njenom imanju.

“Neka je nosi u svoju avliju kome je potrebna. Meni nije potrebna. Neka je nosi u svoje. Ja se osjećam dobro. Zahvaljujem se dobrim ljudima koji su presudu donijeli. Ako možemo da budemo ljudi, da budemo dobri. Ko je ovo napravio, na sramotu mu bilo”, kazala je.

Advokat Fate Orlović, Rusmir Karkin kaže za N1 da je presuda iz Strasbourga očekivana.

“Sve je jasno. Mislim da je sud u Strasbourgu prepoznao povredu prava na koji se porodica Orlović od početka pozivala, U pitanju je pojedinačna odluka, za pojedinačno fizičko lice. Zna se tačno ko treba da provede odluku. Ukoliko bude opstrukcija, znaćemo tačno imenom i prezimenom osobe, odnosno institucije koja bude onemogućavala provođenje ove odluke”, pojasnio je.

Odluka je očekivana s obzirom na ustaljenu praksu Evropskog suda u sličnim predmetima, kada se ne izvrše presude domaćih organa, kaže sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović.

“Ovo presudom je utvrđeno da takve odluke koje su donesene u ovome predmetu nisu ispoštovane I utvrđeno je da je kao posljedica povreda prava na imovinu gospođe Orlović i njenih srodnika. I dat je rok da se ona izvrši u roku od tri mjeseca”, pojasnio je Vehabović.

Fata Orlović, vratila se na svoje imanje 2000. godine i tada u suštini počinje njena pravna bitka, bitka za njenu imovinu. I mještani Konjević Polja kažu da je dobro da se ovo što prije završi, jer se ovdje teško živi i potrebno je što prije život vratiti u normalne tokove.

“Ja pozdravljam to, što je došlo to vrijeme. I da je negdje i džamija napravljena, treba da se skine. Tad bi se ljudi mirili. Težak je život za svakoga”, kazao je Džemail Zahirović, mještanin Konjević Polja.

Crkva je izgrađena odmah nakon završetka rata u BiH. Od incidenata koji su dešavali ispred nje, do sudskih sporova koji su pratili pravnu borbu Fate Orlović, BiH spor nije uspjela riješiti. Evropski sud za ljudska prava ga je riješio, ali će tek sada uslijediti borba da se ona implementira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad