Velika akcija deminiranja Mostarskog jezera (FOTO)

Vijesti 11. okt 201913:06 > 13:14
Anadoliija

U velikoj akciji deminiranja Mostarskog jezera izvađene su velike količine neeksplodiranih ubojitih sredstava i municije.

Akciju deminiranja provodi se u okviru četvrte ekspertne misije u 2019. godini kao zajednički projekt Češke i Bosne i Hercegovine.

Pripadnici tima za specijalne ronilačke aktivnosti Nacionalne policije Češke Republike, s pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), u okviru nastavka suradnje na čišćenju vodenih tokova u BiH, od 29. rujna/septembra do 13. listopada/ oktobra, rade na pronalasku i uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava iz Mostarskog jezera.

Tim povodom deminere su na navedenom lokalitetu posjetila izaslanstva Češke i BiH izrazivši zadovoljstvo realiziranim poslom.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Jan Hamaček naglasio je da su češki ronioci u BiH prisutni od 2011. godine, te da je njihov zadatak da čiste vodene površine od različite municije.

“Mislim da je njihov zadatak bio veoma uspješan. Za tih devet godina su izvadili nekoliko tona različite municije”, kazao je Hamaček.

Navodeći kako se radi o veoma značajnom programu istakao je da će se suradnja nastaviti i u budućnosti, te dodao kako će se na deminiranju potrebnih teritorija BiH raditi sve dok bude to zahtijevano od strane građana BiH.

Lokacije na kojima će se provoditi akcije deminiranja, kako je pojasnio, određivat će stručnjaci iz Bosne i Hercegovine.

Da će se suradnja program deminiranja nastaviti kako na području Mostara tako i širom Bosne i Hercegovine potvrdio je i direktor FUCZ Fahrudin Solak navodeći kako je pomoć čeških ronilaca veoma značajna.

“Na području BiH ima jako puno neeksplodiranih ubojitih sredstva koja se nalaze u vodi i na kupalištima”, kazao je Solak. Stoga je izrazio nadu da će se sve to uspjeti ukloniti bez problema.

“Vrlo je zahtjevno raditi na jezeru, voda je mutna i hladna, ali sve je prošlo u najboljem redu. Nađeno je oko 50 neeksplodiranih ubojitih sredstava na površini od oko 3000 metara” pojasnio je Solak.

Program deminiranja, kako ističe, nastavit će se kako na području Mostara, tako i širom Bosne i Hercegovine.

Voditelj Ronilačkog tima Federalne uprave Civilne zaštite Slaven Perić koji je sudjelovao u samoj akciji, istakao je kako je na deminiranju Mostarskog jezera radilo 14 pripadnika Civilne zaštite zajedno s medicinskom podrškom, uz pomoć 20 kolega iz Češke.

Posao je prema njegovim riječima bio zahtjevan, ali se uspješno uradio, što se očekuje i u nastavku djelovanja.

“Što se tiče pronalazaka na ovoj lokaciji je pronađeno 35 neeksplodiranih ubojitih sredstava koja su bila odbačena u ovo jezero i preko 100 komada municije”, kazao je Perić.

Iako su neka neeksplodirana sredstva uništena u vodi, stručnjaci će izvađena neeksplodirana sredstva iz Mostarskog jezera propisno uništiti na poligonima koji su sigurni za to.

Istakao je da su do sada pronađene velike količine NUS-a i municije koje su uklonjene ili uništene, a nastavlja se detaljno pretraživanje i čišćenje kako bi se Mostarsko jezero u potpunosti očistilo od eksplozivnih sredstava.

U okviru četvrte ekspertne misije u 2019. godini, pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i pripadnici Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) izviđaju, izvlače i uništavaju neeksplodirana ubojna sredstava i municiju (odbačene ili zaostale iz rata) na lokaciji Mostarskog jezera na području Grada Mostara.

U okviru ove misije za deminiranje angažirano je 20 pripadnika policije Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ, zajedno s medicinskom i ostalom podrškom, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ “Mostar” te tri pripadnika Ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite RS (RUCZ). Na jedan dan uključila se i ISS-Interventna spasilačka služba Mostar čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije kojima su potom pripadnici FUCZ-a i Ronilačko pirotehničkog tima Policije Češke Republike pristupali i uklanjali NUS i municiju.

Inače, ova suradnja ostvarena je u okviru Memoranduma o razumijevanju koji su potpisali Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstvo unutrašnjih poslova Češke Republike.

Planirano je i da u 2020. godini ronilački tim iz Češke Republike i pripadnici FUCZ nastave suradnju i aktivnosti na obukama, izviđanju, izvlačenju iz vode i uništavanju minsko-eksplozivnih sredstava u BiH.

Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija
Anadoliija

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad