Salkić za N1: Na testu skupštinska većina u RS

Vijesti 22. okt 201909:36 > 11:12
N1

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, za N1 je kazao da će biti vrlo interesantno posmatrati kako će se razvijati odnosi SNSD-a i DNS-a na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS.

Istakao je da netrpeljvost između ta dva koaliciona partnera traje neko duže vrijeme.

“Mislim da je na testu skupštinska većina. Kako će se dalje razvijati stvari, vidjećemo. Evidentno je da Milorad Dodik ima određenih problema kada su u pitanju koalicioni partneri. Ti problemi su i ranije postojali, ali on je uspijevao da on te probleme eliminiše pričom o ugroženosti RS-a i srpskog naroda”. kazao je Salkić i dodao:

“Po meni, ovo je u posljednjih nekoliko godina najozbiljnija tenzija unutar već duže godina proklamovane skupštinske većine. Ova skupštinska većina bi mogla da pokaže u kom pravcu će ići ti odnosi”.

Salkić kaže da u javnosti izgleda da vladajuća koalicija u entitetu funkcioniše.

“Evidentno je da u zadnjih pet-šest godina, mi koji smo ovdje i koliko poznajemo političke prilike, vidimo da to ne funkcioniše”, istakao je.

Podsjetio je da je SNSD nakon općih izbora uspio osigurati da se podijeli DNS na dvije partije.

“SNSD već duži niz godina funkcioniše na način da od jakih političkih partija uzima slabije moralno opredjeljene poslanike i da ih zadovoljava praveći male političke partije koje zapravo služe za obezbjeđivanje skupštinske većine i raspodjelu budžetskih sredstava SNSD-u koji je dominantan. Ukoliko dođe do razlaza između SNSD-a i DNS-a u NSRS, sigurno bi se takav razlaz mogao desiti i na nivou države BiH”, kazao je.

Promocija VIII i IX toma enciklopedijskog Rječnika bosanskog jezika, autora akademika prof. dr. Dževada Jahića, bit će održana danas u Banjaluci pod pokroviteljstvom Ramiza Salkića,

“Promocija će danas biti upriličena u Banjaluci, ali ćemo mi ovu promociju upriličiti i u Doboju, Prijedoru, Zvorniku, Bijeljini i na nekim drugim mjestima sa ciljem afirmacije bosanskog jezika na ovom prostoru. Pokazati na ovom mjestu gdje svakodnevno imamo izvor laži o tome da ne postoji bosanski jezik i da zapravo bosanski jezik postoji. Mi moramo dati više energije na afirmaciji bosanskog jezika, jer ova pravna i politička borba koja trenutno traje za obustavljanje negiranja bosanskog jezika će dobiti svoj epilog i mi ćemo uspjeti prije ili kasnije, ali moramo raditi na afirmaciji bosanskog jezika”, istakao je.

Salkić je još govorio o formiranju vlasti na državnom nivou, položaju Bošnjaka u RS-u, slučaju Fate Orlović, te o drugim temama.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad