Muamer Bandić: U BiH 100.000 manje nezaposlenih nego tokom Velike recesije 2009.

Vijesti 23. okt 201912:15 > 12:19
Fena

Direktorska i stručna konferencija Centara javnih službi za zapošljavanje jugoistočne Evrope (CPESSEC) otvorena je danas u Sarajevu, u sklopu predsjedavanja Bosne i Hercegovine radom CPESSEC-a.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić izjavio je da je CPESSEC dokaz da pozitivna inicijativa koja se zasniva na prijateljskom i kreativnom osnovu može doprinijeti vidljivim pomacima na tržištu rada.

Podsjetio je da je BiH predsjedavala CPESSEC-om i 2009. tokom Velike recesije kada je veliki broj radnika otpušten, zabilježen je drastičan pad industrijske proizvodnje kao i pad standarda stanovništva.

Bandić je precizirao da je tada u BiH bilo više od 510.000 nezaposlenih, a da deset godina kasnije BiH bilježi kontinuiran pad broja nezaposlenih i trenutno ih je 100.000 manje nego 2009.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić rekao je da tržišta rada ovog regiona ne treba posmatrati odvojeno, već u cjelini jer radna snaga fluktuira.

Dodao je da postoji zajednička potreba da se razgovara o mjerama za zapošljavanje koje zavodi provode, a koje se tiču boljih usluga zavoda, bolje saradnje sa poslodavcima i unapređenja kvaliteta radne snage na evidencijama.

U radu konferencije učestvuju predstavnici službi za zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske.

Drugog dana bit će održana stručna konferencija i Forum službi zapošljavanja o temi “Efikasnost aktivnih mjera zapošljavanja na tržištu rada”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad