Borenović za N1: BiH je moja, zato što kao Srbin iz RS imam pravo da tu živim

Vijesti 23. okt 201921:09 > 21:23
N1

Branislav Borenović, lider PDP-a, u Pressingu na N1 komentarisao je pojedine izjave Milorada Dodika - te govorio svoje mišljenje o njegovim stavovima koje je ranije iznosio u javnosti.

Dodik je govorio da BiH nije država – a da Republika Srpska jeste. Borenović je kazao:

“BiH je naravno zajednica u kojoj Republika Srpska i Federacija BiH imaju svoj položaj i nadležnosti. To je realnost koju moramo prihvatiti. Prvi naziv RS je bio Srpska Republika Bosne i Hercegovine. BiH je jednako srpska, hrvatska, bošnjačka i drugih naroda”.

Dodik je rekao da BiH nije njegova država.

“BiH je moja, zato što kao Srbin iz RS imam pravo da u BiH živim, da se pitam, odlučujem i insistiram da RS bude lider u BiH”, rekao je Borenović.

Dodikova izjava je da Srbi u BiH jedva čekaju samoopredjeljenje.

“Avanturizam sa nesagledivim posljedicama, presedan i nešto što politiku njegovu dovodi do hazarderstva. Imamo dovoljno prostora da gradimo institucije RS koje će se jednako odnositi prema svim njenim građanima bez obzira na vjeru i naciju”, poručio je Branislav Borenović.

Dodik Borenovića optužuje da šuruje sa strancima?

“Govorim Engleski i zato što smo dio velikih evropskih porodica stranaka desnog centra”, odgovorio je Borenović.

Milorad Dodik je ponosan što je na američkoj crnoj listi.

“Zamislite kakva je pozicija čovjeka i stranke koju vodi čovjek koji je na listi jedne od najvećih zemalja svijeta”, kazao je Borenović.

Dodik i SNSD ne žele u NATO jer, kako tvrdi, bombardovao je Srbe.

“Osjetljivo i emotivno pitanje, pitanje o kojem se treba ozbiljno razgovarati. Bio sam u ratu, izašao sam živ. Nesretni prokleti rat nas je doveo da smo izgubili mnogo života. Pitanje bezbjednosti treba posmatrati ozbiljno. Moramo biti spremni da se o tome razgovara. Članstvo je toliko daleko da je besmisleno pričati, ali govoriti o saradnji sa NATO-om je realnost”, poručio je.

“Odgovornost mora biti pojedinačna, pogotovo za najteže zločine”

Dodik je neko ko je više puta negirao genocid u Srebrenici. Kakav je njegov stav?

“Desio se strahovit zločin koji je definiran kao što ste rekli. Ali to ne može biti etiketa za cijeli narod i RS. Svako je individualno odgovoran u ovoj zemlji za bilo kakav zločin i sudovi trebaju to da pokažu. Očekujem da će mnogi procesi pokazati da je u ovoj zemlji bio građanski rat, gdje su počinjeni zločini na svim stranama, a da ne može jedan narod ili entitet da bude odgovoran. Odgovornost mora biti pojedinačna, pogotovo za najteže zločine”, poručio je Borenović.

Istakao je kako ne komentariše sudske odluke – a svaki zločin je dobio svoju kvalifikaciju.

Koje je njegovo mišljenje o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću?

“Oni su vodili RS, imali su veliku odgovornost, teško je praviti kvalifikaciju. Svako nosi svoj teret odgovornosti i oni su bili na važnim pozicijama. Teško je govoriti o toj istorijskoj dimenziji. Bio sam sa 18 godina u ratu, osjetio sam stradanje, muku i kako je teško ponašati se racionalno u tim okolnostima”, poručuje.

Dodik je govorio da mu smetaju džamije, da hodža “arlauče” i da ga budi.

“To su njegovi stavovi. Ne slažem se s tim. Ovakve reakcije su ishitrene, loše i svaka od njih je apsolutno nešto što ne može biti prihvatiljivo”, izjavio je.

N1

Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve Dodik je branitelj Srba. Borenović je rekao da je to njegov stav, ali da SPC ima važno mjesto u istoriji te ne želi da daje bilo kakve kvalifikacije.

Pelješki most je za Milorada Dodika srpski nacionalni interes.

“To pitanje je uvedeno u NSRS više iz činjenice da se desilo preglasavanje u Predsjedništvu BiH. Bitnije je uvesti pitanje Trgovske gore, jer se tiče života. Čudi de da Dodik nije niti jednom pokrenuo inicijativu skladištenja nuklearnog otpada tu. Pokušava da ne ide u sukob, to je najprioritetnije pitanje”, reako je Borenović.

Iz porodice koja njeguje antifašističke vrijednosti

Jelena Trivić, visokopozicionirana funkcionerka njegove stranke, PDP-a, nedavno je na svom Facebook statusu veličala četničkog vođu Dražu Mihailovića.

“Ja mislim da je to u suštini najveća snaga PDP-a, naši ljudi u partiji imaju mogućnost da slobodno razmišljaju i iznose stavove. Svako je slobodan u PDP-u, to je demokratsko pravo to nisu stavovi stranke. Mi podržavamo i Jelenu i Draška i Pericu i Mladena. Svako ima stav i može ga iznijeti”, naveo je Borenović.

“To je njen stav. Moj deda Ilija je bio partizanski borac. Moj tetak je partizanski general koji je oslobodio Banjaluku. Moja porodica baštini antifašističke vrijednosti, ali dobro je da u stranci imamo različita mišljenja”, poručio je Borenović.

Prema njegovom mišljenju – Draža Mihailović ima istorijsku ulogu koju teško prihvata.

“Ne mogu da sudim na osnovu određenih činjenica. Teško je istorijske činjenice mijenjati koje su prisutne”, kazao je.

“Četnički pokret je diskutabilan, kontroverzan, ima činjenica koje govore da nije bio čitav tako definisan kako je istorija rekla. Nemam pretjeranu niti posebnu emociju”, kazao je.

Stav Jelene Trivić za njega nije toliko problematičan – kazao je.

“U ratu se nažalost svašta dešava. Tako i o II svjetskom ratu postoje činjenice koje su nesporne. Sudske instance otvaraju neku novu dimenziju i važno je da svako ima pravo da zastupa stavove i činjenice. To nas ne smije opterećivati da našu energiju i vrijeme i nivo rata opteretimo tim stvarima”, izjavio je lider PDP-a u Pressingu.

Što se tiče dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu – Borenović je rekao da ne vidi razlog da se toliko dana bavi tom temom.

“To je pitanje za ljude koji imaju takva saznanja, zašto je književnik dobio nagradu za djelo. Svako ima pravo da stoji iza svojih postupaka. Jasno je da je ova odluka donesena od relevantnih ljudi. Ne vidim što bi se osporavala. Odnos pisaca sa pojedincima u istoriji – uvijek su se književnici bavili time. Za mene je besmisleno ulaziti u raspravu”, poručio je Branislav Borenović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad