Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme BiH: MUP KS krši Ustav

Vijesti 30. okt 201914:17 > 14:31
REUTERS/Dado Ruvic

Iz Konzorcijuma proizvođača policijske i vojne opreme BiH navode da pripremaju tužbu zbog toga što Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo krši Ustav Federacije BiH /FBiH/ i zakone, budući da policajci sarajevskog kantona već šest godina nose nezakonite uniforme.

Iz Konzorcijuma napominju da je odluka o opremanju sarajevskih policajaca donesena u suprotnosti sa Ustavom FBiH, te podsjećaju federalnog premijera Fadila Novalića da poglavlje tri, član četiri najvišeg pravnog akta jasno predviđa jedinstvene uniforme policije na teritoriji cijelog entiteta, sa kantonalnim oznakama.

“Sarajevski policajci imaju u potpunosti različite uniforme od kolega u drugim kantonima, čime se krši Ustav FBiH. Pozivamo premijera Novalića da za sporni Pravilnik iz 2013. godine zatraži mišljenje Ustavnog suda FBiH. Ne bi bilo prvi put da krovna entitetska sudska instanca problematizuje odluke vlasti u Kantonu Sarajevo”, saopšteno je iz Konzorcijuma proizvođača policijske i vojne opreme BiH.

U saopštenju se dodaje da je Vlada FBiH donijela uredbu kojom se uređuju izgled, dijelovi i boja jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga FBiH, na šta se oglušio Kanton Sarajevo.

“Premijer Novalić bi mogao preispitati skandaloznu odluku kantonalnih vlasti, čime bi od nezakonitosti zaštitio policiju, ali i građane. Svojim potezom premijer bi ustavno zaštitio i domaće proizvođače, kojima je Pravilnik onemogućio da učestvuju u javnim nabavkama uniformi i druge opreme u Kantonu Sarajevo, jer je napravljen tako da favorizuje samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH”, pojašnjavaju iz Konzorcijama.

U proteklom periodu kompanije BiH koje se bave proizvodnjom policijske i vojne opreme pretrpjele su ogromnu štetu zbog nezakonitog djelovanja u pojedinim institucijama, dodaje se u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad