Bešlić za N1: Ova presuda će izazvati lavinu tužbi protiv BiH

Vijesti 30. okt 201918:22 > 18:23
N1

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić komentarisao je za N1 presudu Evropskog suda za ljudska prava koja nalaže Izmjene izbornih zakona kako bi se nakon 12 godina omogućili lokalni izbori u Mostaru. Bešlić je govorio i o HNS-u i problemima Mostara.

Izmjene Izbornog zakona prema Bešliću doprinijeće bržoj demokratizaciji Mostara, ali i pokrenuti niz drugih tužbi:

“Želim pozdraviti presudu, ona je nešto ohrabrujuće da se konačno izmijeni Izborni zakon. Ovo je prva presuda koja kaže da je određen rok i praktički pod moranje je da naša Parlamentarna skupština radi i da riješi pitanje u Mostaru. Siguran sdam da će poslije ovoga uslijediti i druge tužbe Sudu u Strazburu zbog neimplementiranja.”

“Ovo je presuda koja tjera sve, ona je suport i za ove presude koje se nisu do sad provele. Ova presuda će izazvati lavinu tužbi protiv BiH za neprovođenje presuda. Ona otvara put. Sad će to biti modalitet za sve druge”, dodao je.

Za dugogodišnje neodržavanje izbora Bešlić je kazao da su krive stranke koje su participirale u Gradskom vijeću Mostara:

“Političke stranke koje su participirale u radu da nađu rješenja kako da se riješi pitanje presude Ustavnog suda kada je u pitanju grad Mostar su došle do dva moguća rješenja. Onda je SDA došla s tim da treba i Statut. Njega kao što znate ne donosi Izborni zakon nego novo Gradsko vijeće, ja mogu potpisati šta god hoćete, ali nemam odgovornost jer ne znam hoću li biti dio većine Gradskog vijeća koji je potreban da se izmijeni Statut. To je bio izlaz da se ne potpiše taj dogovor koji je napravljen.”

Tokom 12 godina neodržavanja izobra, prema Bešliću građani su izubili mnogo, ali i dobili:

“Mislim da su građani izgubili puno u jednom dijelu koji se zove nefunkcionalnost. Gradsko vijeće ne može niko zamijeniti. Za mnoge stvari Gradsko vijeće samo odlučuje, mislim da je to veliki gubitak. Ima i puno dobrih stvari koje su se dogodile zato što je Gradsko vijeće u prethodnom sazivu donijelo puno odluka za budućnost grada. Donijeli smo 23 regulaciona plana grada Mostara što znači nije bilo zastoja.”

“Ja imam želju više nego iko u Mostaru da danas, ne sutra, budu izbori u Mostaru. Zašto, jer nemate pojma kakva je situacija. Ja sam im krivac za sve. Pričamo o javnim preduzećima o kojima ja ne upravljam, a niko ne proziva javna preduzeća, nego gradonačelnika. Sve se u Mostaru govori paušalno, neargumentirano i bez slova zakona”, rekao je Bešlić govoreći o tome da nije imao mogućnost davanja ostavke na mjesto gradonačelnika što je želio.

Bešlić je govorio o mogućem raskolu između gradskog odbora HDZ-a u Mostaru i kantonalne skupštine HNK zbog imenovanja čelnog čovjeka iz Stoca sa kojim se Gradski odbor ne slaže:

“Ne bih rekao da ne podržava, to je pregruba riječ, da ima nekih nesporazuma to stoji. Ja nisam više član županijskog odbora, ne učestvujem u tom radu. Na moj zahtjev više nisam u tu zbog zdravstvenih razloga, ne želim više pritisaka i stresova. Kao gradonačelnik imam toliko pritisaka u gradu Mostaru, još sam bio predsjednik županijskog odbora, to je bio cijeli dan pod stresom. Ali, tokom mog mandata konsenzusom smo donosili sve odluke, nije bilo razloga ni za ljutnju, ni za neprovođenje nekih stvari.”

Govoreći o problemu zapuštenosti Mostara, Bešlić je kazao kako u komunalnim preduzećima u Mostaru radi ukupno 250 ljudi, od kojih je svega 30ak na ulici.

“Kada je u pitanju čistoća i održavanje zelenila ima nedovoljan broj. Za čistoću u parkovima imate 12 ljudi, u Komosu 15, a komunalno ne čiste ulice i ima 30ak zaposlenih”, kazao je Bešlić dodavši:

“Jedan od razloga je upravljanje javnih preduzeća koje je uloga Gradskog vijeća oduzeta od strane gradonačelnika. Svugdje u BiH izvršna vlast i taj dio nadzire, naša javna preduzeća dugi niz godina nisu imali ni skupštinu. Morate znati i da građani velikim dijelom ne plaćaju. Imamo situaciju oko koje se čitava fama stvorila, a najveća prljavština je došla nakon blokade deponije Uborak. Mene jeste sramota što nije bolje stanje, ali ne možete reći da je puno gore stanje nego u ostalim gradovima BiH.”

O kaznenoj prijavi “Našeg društva” Bešliću zbog netransparentnog trošenja 105.000.000KM javnog novca kazao je:

“Nek dođu organi da provjere ono što oni tvrde, nek dođu u gradsku administraciju. Ima snaga argumenata, ima snaga dokumenata.”

Istakao je i kako se iznose neistine o piralenu za koji se na kraju ispostavilo da ne postoji te kazao da će se u vezi tog slučaja “i po Sudu ganjati”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad