Džubur odgovorio Ljubi Bešliću

Vijesti 01. nov 201918:23 > 18:53
N1

U ponedjeljak smo sa mostarskim gradonačelnikom razgovarali o 800 tona mulja sa pročistača koji se odlaže na deponiju Uborak. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić se pozvao na nalaze iz Zagreba, Češke i kazao kako mulj nije kancerogen, te optužio one koji misle drugačije. A drugačije misli i tvrdi Ahmed Džubur, zastupnik Demokratske fronte u Federalnom parlamentu, ekspert iz oblasti poljoprivrede. Gostovao je u emisiji Dan uživo i iznio svoje kontraargumente.

“Gradonačelnik ulaže snažne napore kako bi se nastavio odvoz na deponiju Uborak. Ljubo Bešlić, koji je tu gradonačelnik 11 godina mimo demokratske volje građana, je puno rekao što predstavlja degradaciju ličnosti njegove. Iznio je niz činjenica koje nemaju uporište u svemu što je rađeno. Mene je degradirao”, ustvrdio je Džubur te dodao niz kontrargumenata na Bešlićeve riječi iz gostovanja sa početka sedmice:

“On radi sistemsku urotu gdje želi sjever Mostara, najpotentniji privredni dio, zauvijek instalirati kao područje koje treba biti trajno kontaminirano. Regionalna deponija Uborak je postala vrlo unosna za Mostar budući da javna komunalna preduzeća žive od toga i ostvaruju velika sredstva jer se tu odlaže otpad ne samo iz Mostara. Deponija Uborak predstavlja majku deponija, u Mostaru je zovu mostarskom deponijom smrti. Tu se nalazi ogromna količina medicinskog otpada koja je do prije nekoliko mjeseci iz svih bolnica sa prostora regije, čak iz Hrvatske je dovožen medicinski otpad.”

“Zatim psi – oko 600, 700. On kaže to je groblje. Neka nam pokaže lokaciju tog groblja da odemo posjetiti. Naši dokazi su to što je načelnik odjela za infrastrukturu Omer Pajić mahao puno puta fakturama i pitao ko će platiti ovih 700 eutaniziranih pasa što su tu smješteni. Puno veći problem predstavljaju domaće životinje koje su imale vrlo opasne zarazne bolesti takođe eutanuizirane i smještene na toj deponiji. Kompletan prosotor deponije uopšte nema filterski sistem.”

Džubur je kazao kako je gradonačelnik Mostara Bešlić u studiju N1 donio nerelevantne dokaze o kancerogenosti mulja koji se odlaže u deponiju Uborak.

“Federalna uprava inspekcije i gospođa Kereš konstatovali su da je na toj deponiji deponovan mulj. Federalni agropedološki zavod, u dva navrata, konstatuje. Pokazao nam je ovo što predstavlja institucionalnu urotu. U tri dana su Federalni agropedološki zavod i Federalno ministarstvo okoliša i turizma od svih labaratorija koje su certificirane u regiji (Beč, Cirih, Prag) nisu kontaktirani nego labaratorij iz Zagreba za koji se ispostavilo da nikada to nije radio i da nije akreditovan. On ne može da shvati da labaratorijski nalaz pored jedne nule mora da ima još pet znamenki. Taj zavod je napisao da je to 0,0 ali su problem onih još pet brojki poslije toga. Drugi, ponovljeni nalaz Agropedološkog zavoda da su četiri skupine jedinjena u koji spadaju i pahovi sa piralenom praktično iznad granične vrijednosti.”

“Na web stranici Vlade Federacije je objavljena notorna laž da je nalaz uredan, da su sve nule i da se radi o certificiranom labaratoriju. Nakon što je to objavljeno od Federalnog agropedološkog zavoda smo tražili tumačenje. Ejub Traka je rekao da je Vlada Federacije praktično objavila neistinite podatke”, dodao je Džubur.

Istakao je i kako je nekada sa gradonačelnikom Mostara bio prijatelj, ali je onda došlo do niz razloga da se prestanu družiti.

“Moj prijatelj Ljubo Bešlić, ne družimo se otkako je postao gradonačelnik jednog dijela grada, je prijetio stanovnicima Uborka da će im rušiti kuće budući da su navodno nelegalno sagrađene”, ustvrdio je Džubur.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad