Senaid Memić: Promijeni ženu – SDP BiH: Tražimo barem izvinjenje

Vijesti 08. nov 201913:14 > 13:43
N1

Na društvenim mrežama posljednjih dana kruži navodna izjava načelnika općine Ilidža Senaida Memića koju je, kako tvrde korisnici mreža, dao tokom javne rasprave u Hrasnici 6. novembra, a tiče se medicinski potpomognute oplodnje.

Naime, kako prenosi Oslobođenje, tokom javne rasprave o budžetu, jedan od prisutnih građana je rekao načelniku Memiću kako je apsurdno u budžetu planirati 600.000 KM za boračka udruženja, a svega 30.000 za medicinski potpomognutu oplodnju.

Na te riječi načelnik je odgovorio ‘šta će ti doktor, valjda znaš kako se djeca prave'”, a na konstataciju prisutnog građanina da medicinski problem ima supruga, jer on iz prethodnog braka ima dvoje djece, načelnik je navodno odgovorio “pa promijeni ženu“, rekao je jedan od čitalaca Oslobođenju koji je zgrožen ovakvim ponašanjem načelnika. Čitaoci su naveli i da je mnogo prisutnih građana, posebno starijih, uz negodovanje napustilo skup, a drugi su burno reagovali.

Memić pak tvrdi da je riječ o širenju neistinitih vijesti te je u saopćenju za medije naveo kako želi da reaguje na “gnusne i zlonamjerne vijesti”.

Osjećam potrebu da prije svega kao čovjek, suprug, otac, djed pa općinski načelnik, profesor doktor, reagujem na gnusne i zlonamjerne vijesti, a koje kažu da sam na održanoj javnoj raspravi o Nacrtu budžeta u Hrasnici podrugljivo govorio o medicinski potpomognutoj oplodnji. Naime, kad se na takvom javnom skupu javi čovjek koji je određena politička opcija i koji apsolutno nema nikakvog dodira sa aktuelnom temom, medicinski potpomognutom oplodnjom, o kojoj ja kao načelnik i Vijeće imamo vrlo jasan i poznat stav, a to je podržavanje svih načina i programa koji se tiču podizanja nataliteta, kao gorućeg problema našeg društva, dobije samo odgovor na provokaciju, a to nije nikako moj stav. Svakako da odgovor na provokaciju ljudima koje poznajem lično, mora biti adekvatan provokaciji koja je upućena meni. Znači, to nije mišljenje, ni konstruktivan prijedlog kojim bi se pomoglo da naša lokalna zajednica adekvatno prilagodi budžet građanima za 2020, nego provokacija“, tvrdi Memić i dodaje kako je samo odgovorio na takvu drsku, unaprijed planiranu ciljanu provokaciju usmjerenu da ga diskredituje kao čovjeka od te političke opcije, kako je kazao.

Memić navodi i kako Općina Ilidža već godinama potpomaže svaki vid medicinske potrebe građana, od medicinske potpomognute oplodnje, teških bolesti ali i pomoći za socijalno ugrožene stanovnike.

Na Memićeve navodne izjave reagovali su i iz SDP-a BiH te poručuju kako traže njegovo javno izvinjenje.

Kantonalna organizacija Socijaldemokratske partije BiH Sarajevo najoštrije osuđuje izjave načelnika Općine Ilidža Senaida Memića i traži njegovo javno izvinjenje građanima Ilidže i Sarajeva, a posebno građanima koji imaju probleme vezane za nemogućnost prirodnog začeća djece“, navodi se u saopćenju SDP-a BiH.

Ističu kako izjave Memića predstavljaju samo moralno dno, na koje se zaista teško spustiti.

“Nažalost, ovo nije prvi put da vrijeđa one koji misle drugačije od njega ili one koji se drznu reći nešto protiv njega”, kažu.

“Nakon mnogih javnih ispada, u posljednjem slučaju Memić se uživio u ulogu da je doktor ili porodični savjetnik i javno izvrijeđao osobe koje prirodnim putem ne mogu postati roditelji, nego su im za to potrebna finansijska sredstva za medicinski potpomognutu oplodnju. Ovaj lažni patriota sebi dozvoljava da drugima drži moralne pridike, iako je on davno izgubio svoj moralni kompas. Još je providnije njegovo opravdanje ovog nemoralnog poteza, pokušavajući za to optužiti svoje političke oponente”, naglašavju iz SDP-a BiH.

Također, ističu da ga pozivaju da se barem javno izvini građanima koje je ovim putem uvrijedio.

Ostavku tražimo, iako znamo da Memić nikada neće sam napustiti poziciju načelnika Ilidže, na kojoj se godinama ponaša kao da mu je to babovina, koju mu je SDA ostavila u amanet“, poručuju iz ove stranke.

Potcrtavaju i da SDA, stranka iz koje dolazi Memić, godinama blokira usvajanje Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad