"Negiranje mostarskog urbicida radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept"

Vijesti 09. nov 201908:04 > 08:08
Screenshot

Rušenje Starog mosta u Mostaru 9. novembra 1993. godine je bila šokantna vijest koja je odjeknula u svjetskoj javnosti izazvavši sablazan. Srušile su ga jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Podsjećanje na rušenje svjetskog mosta mira ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo. Sjećanje na lekcije mostarskog urbicida ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu. Šutnja i ravnodusnost su veoma opasne. Ako žrtva zaboravi rušenje mosta mira osuđena je na to da joj se ponovi rat. Iz mostarskog urbicida čovječanstvo još uvijek ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku, te osigurati bolju budućnost za sve nas, mada je rušenje mosta mira, koga je generirao ekstremni hrvatski nacionalizam i na kostima ubijenih žrtava pokušao inaugurati paradržavu Herceg Bosnu, pokazao, nažalost, ogromno negativno iskustvo”, navodi Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Poručuje da je baš zato, danas je više nego ikada, kada zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o mostarskom urbicidu što zahtijeva da čuvamo sjećanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za strašno rušenje spomenika mira.

“Sveti je zadatak intelektualaca i odgovornost istraživača da naučno istražuju mostarski urbicid na čemu se temelji istina i maksimalno sužava prostor za sve i bilo kakve aktuelne i potencijalne falsifikate, manipulacije i laži. Mi imamo svetu dužnost sprječavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova. Negiranje mostarskog urbicida je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Zato pozivamo sve prijatelje istine i pravde, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda na akciju protiv negiranja mostarskog urbicida. Ne zbog mržnje, već zbog uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija kako bi se svijetu pokazalo da zločinac nema šanse. Zauzmite se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo borbom protiv negiranja mostarskog urbicida”, poručuje Ramić.

Dan ranije, 8. novembra, HVO je počeo sa kampanjom rušenja mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule mosta. Sve je okončano dan kasnije u 10 sati i 16 minuta, kada se “Stari” sunovratio u Neretvu. Obnova Starog mosta počela je izvlačenjem kamenih blokova iz Neretve.

Stari most u Mostaru, koji povezuje obale rijeke Neretve, kada je izgrađen bio je najveća lučna konstrukcija na svijetu. Dao ga je sagraditi 1566. godine Sulejman Veličanstveni, a graditelj je bio Mimar Hajrudin.

Obnova Starog mosta nakon rušenja počela je 2000. godine, a za javnost 23. srpnja 2004. rekonstruirani most je otvoren.

Sljedeće godine Stari je uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad