Nakon godina osporavanja počinje izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići

N1

Dionica Počitelj – Zvirovići LOT1 obuhvata trasu autoceste od petlje Počitelj do mosta Počitelj i dalje do Petlje Zvirović. Izvođač radova je kineska kompanija China State Construction Engineering Corporation Limited, a predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseca.

“Ova dionica je preko četiri godine bila osporavana, tri puta je provođena natječajna procedura zbog raznoraznih razloga i žalbi, svaki put je vraćeno na početni položaj tako da smo sretni što smo to doveli do kraja i što je kineska kompanija dobila posao”, rekao je Denis Lasić, federalni ministar saobraćaja i komunikacija.

U isto vrijeme počinje i gradnja dionice LOT2, koja uključuje gradnju mosta Počitelj, a rok za izgradnju je 30 mjeseci. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 100.000.000 eura, a sredstva su osigurana u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom.

“Do sada Kinezi nisu bili dovoljno upoznati s bh. tržištem, ali vjerujem da će nakon ovoga projekta kineski poduzetnici znati da ovdje postoje šanse za suradnju kroz infrastrukturne projekte, te da će sve više dolaziti i investirati u ovu zemlju”, kazao je kinski ambasador u BiH Ji Ping.

A govoreći upravo o kvalitetnoj saradnji BiH s kineskim firmama, te o značaju ove dionice, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH istaknuo je želju skorog povezivanja Mostara i Konjica autocestom.

“Uz dionice koje idu prema Mostaru, možemo biti sretni da u naredne dvije do tri godine autocesta prođe Mostar i da onda ulazimo u onaj zahtjevniji dio sjeverno od Mostara i želja nam je da Mostar autocestom što prije spojimo s Konjicem”, riječi su Dragan Čovića.

I dok je sjeverni dio na čekanju , ministar Lasić optimističan je po pitanju povezivanja Hercegovine na jugu sa Evropskom unijom:

“Od Bune bi trebala biti povezana za tri godine, a od Mostara do Zračne luke za neke 4 godine.”

Što će, kako je kazao, stvoriti uslove za razvoj i napredak ovog dijela zemlje, posebno u turističkom smislu, kada je riječ o povezivanju s Međugorjem, preko Bijače s Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad