Jerlagić: Srbija postaje "Bermudski trougao" za branioce BiH

Vijesti 25. nov 201917:52 > 17:56
N1

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Osmana Osmanovića, zbog sumnje da je da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog, izjavio je danas zamjenik tužioca za ratne zločine Vasilije Seratlić. Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i uhapšen je nakon što su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Seratlić je naveo i da je Viši sud u Beogradu, Odjeljenje za ratne zločine, donijelo rješenje o pritvoru u trajanju do 30 dana za Osmanovića. Povodom hapšenja Osmanovića, oglasio se i predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić.

“Već viđeno. Republika Srbija po ko zna koji put hapsi građane BiH na osnovu nevjerodostojnih dokaza za navodni ratni zločin u prethodnom ratu. Za dovoljan dokaz uzimaju pripadnost ARBiH ili HVO. Hapse ih po ‘tajnim’ i obzanjenim spiskovima. I uglavnom ti sudski procesi koji redovno dugo traju zbog krhkih dokaza rezultiraju oslobađajućim presudama. Brojni su primjeri za to. Slučaj Ilija Jurišić, Ejup Ganić, Jovan Divjak… I čin hapšenja gospodina Osmana Osmanovića prati istu matricu”, naveo je Jerlagić.

Poručuje da istovremeno general Novak Đukić koji je pravosnažno osuđen na 25 godina zatvora za jedan od najtežih zločina nad civilima je našao utočište i spokoj u Republici Srbiji.

“A dokazano je da je naredio granatiranje Tuzle sa Ozrena kada je 25. maja 1995. godine jedna granata ubila 71 građanina Tuzle, a ranila 150. Prosjek starost bio je 24 godine. I ovaj dokazani zločin koji je optužio cijeli svijet je amnestiran u R Srbiji. A istovremeno se sumjna u objektivnost i nepristranost Haškog tribunala i Tužilaštva BiH. I umjesto konsolidacije povjerenja između R Srbije i BiH i njenih građana, vlasti istočnog susjeda redovno sabotiraju ove napore hapšenjem branilaca ARBiH. A BiH je branilo oko 500.000 pripadnika ARBiH. I svi su oni potencijalni ratni zločinci i vjerovatno na nekom od spiskova poput baze podataka terorističkih organizacija”, poručio je Jerlagić.

Istovremeno, navodi, razvijamo putnu infrastrukturu, projektira se auto put Beograd – Sarajevo kojim vrlo vjerovatno neće put istoka smjeti putovati oni koji su branili domovinu BiH.

“To bi mogao biti put u jednom pravcu. Apelujemo na vlasti R Srbije da procesuiranje ratnih zločina prepuste Tužilaštvu BiH koje je do sada bez izuzetka i bez obzira na vjeru, naciju i vojnu pripadnost korektno i profesionalno provodila. I u konkretnom slučaju gospodina Osmana Osmanovića tražimo da se izruči BiH i da se od strane Tužilaštva BiH ispita i utvrdi, eventualna, odgovornost za ratni zločin”, stoji u reakciji Amera Jerlagića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad