Ministarstvo pravde BiH još nije zvanično obaviješteno o hapšenju Osmanovića

Vijesti 26. nov 201916:09 > 16:14
N1

Osman Osmanović je uhapšen 24. novembra na GP Rača, na prelazu sa Srbijom. Osmanović je uhapšen zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću kod Brčkog.

Danas je iz Ministarstva pravde BiH za N1 rečeno da još uvijek nije zaprimljena službena informacija o hapšenju Osmanovića.

“U vezi informacija o lišenju slobode Osmana Osmanovića u Republici Srbiji, obavještavamo Vas da Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine još nije zaprimilo službenu informaciju o lišenju slobode navedene osobe u Republici Srbiji”, saopćeno je.

Također, navedeno je da podnošenje ekstradicione molbe zavisi od prijedloga organa pred kojim se vodi kazneni postupak.

“Napominjemo da je odredbama člana 57. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima predviđeno da ministar pravde Bosne i Hercegovine, uz obrazložen prijedlog organa koji vodi postupak, „može podnijeti molbu za izručenje neke osobe, ako se protiv istog u Bosni i Hercegovini vodi kazneni postupak“. Dakle podnošenje ekstradicione molbe zavisi od prijedloga organa pred kojim se eventualno vodi kazneni postupak protiv navedene osobe, a takav prijedlog Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine nije zaprimilo.

Prema raspoloživim informacijama, u posljednje vrijeme je, vezano za kaznena djela ratnih zločina, u Republici Srbiji vođen kazneni postupak protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine – Ilije Jurišića i Huseina Mujanovića. Kazneni postupak protiv Ilije Jurišića je okončan donošenjem oslobađajuće presude, dok je kazneni postupak protiv Huseina Mujanovića u toku.

Napominjemo da je u oba ova slučaja Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine tražilo ustupanje kaznenog gonjenja nadležnim organima u Bosni i Hercegovini, čemu od strane Republike Srbije nije udovoljeno”, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.