Tužiteljstvo BiH zatražilo izručenje Osmana Osmanovića

Vijesti 27. nov 201914:39 > 14:43
Tužilaštvo BiH

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, uputio je prema Ministarstvu pravde BiH, prijedlog za upućivanje zamolbe pravosudnim institucijama Rerpublike Srbije, za izručenje Osmanović Osmana pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH, navelo je da Posebni odjel za ratne zločine radi na predmetu koji se odnosi na navedenog osumnjičenog. Također, razlozi zbog kojih se traži izručenje u BiH su što su navedeni zločini počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine, gdje su žrtve državljani Bosne i Hercegovine, kao i da se dokazi i svjedoci nalaze u BiH, te je Osmanović Osman državljanin BiH.

Prijedlog je danas upućen prema Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Osmana Osmanovića, zbog sumnje da je da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u ljeto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog, izjavio je danas zamjenik tužioca za ratne zločine Vasilije Seratlić.

Seratlić je naveo i da je Viši sud u Beogradu, Odeljenje za ratne zločine, donijelo rješenje o pritvoru u trajanju do 30 dana za Osmanovića.

Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i uhapšen je nakon što su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad