"Marš za žrtve korupcije" u Sarajevu: Građani odlaze zbog pravne nesigurnosti

Vijesti 09. dec 201913:46 > 13:48
Anadolija

Ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH danas je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u organizaciji nevladinih organizacija i udruženja održan "Marš za žrtve korupcije".

Na maršu je učestvovalo oko stotinjak građana i nekoliko nevladinih organizacija i udruženja iz Sarajeva, Banje Luke, Bijeljine i Doboja.

Izvršni direktor Centra za razvoj medija i analizu Eldin Karić je izjavio da su na ovaj način željeli skrenuti pažnju na problem korupcije u državi te tako doprinijeti borbi protiv korupcije i kriminala.

“Problem korupcije je najvažniji problem u ovoj državi. Zato mislim da se treba obilježavati Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Ranijih godina smo imali tradiciju da to bude s političarima i predstavnicima institucija, ali međutim, sada kada smo shvatili da oni nas koriste kao paravan, odlučili smo da pokušamo da s građanima izađemo na ulicu i prošetamo te da na taj način skrenemo pažnju na korupciju. Mislim da je ovo danas bilo dosta solidno, a iduće godine će vjerovatno biti i više ljudi”, kazao je Karić.

Istakao je kako je korupcija, a posebno pravna nesigurnost, razlog zbog kojeg ljudi, a posebno mladi, odlaze iz Bosne i Hercegovine.

Anadolija

“Mislim da je pravna nesigurnost jedan od glavnih razloga zašto mladi odlaze iz ove zemlje. Vi možete čak biti finansijski u dobroj situaciji, ali da dođete u situaciju da imate problem s pravnom zaštitom sebe i svoje porodice i tada nikada ne znate kada ćete nekome stati na put pa se ljudi zbog toga odlučuju da odu, misle da je bolje mirno i sigurnije, a možda čak i teže živjeti vani, nego komotno ovdje. Pritom niste nikada načisto da li ćete možda završiti u zatvoru ili ćete imati neki drugi problem”, rekao je Karić.

Sanjin Sinanović, koji ne može da dobije status uzbunjivača, istakao je da iz Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH nisu, kako je kazao, mogli prepoznati njegovu dobru volju.

“Prepoznali su sve, moju dokumentaciju, prijavu, ali ne i moju dobru volju. Ja sam rekao da čovjek ima dobru volju kada ode u Narodnu kuhinju, u crkvu ili džamiju, ali ne i kada podnese zahtjev za status uzbunjivača. Nažalost, nisam ga dobio i pored svih prijava, ali nisam odustao. Čovjek koji je odlučivao o mom statusu uzbunjivača je prethodno ostvario saradnju s intitucijom koju sam prijavio za korupciju tako da me ne čudi da je moj zahtjev odbijen i da nisam dobio status uzbunjivača”, kazao je Sinanović novinarima.

Anadolija

Aktivista Stefan Blagić iz Banje Luke je pozvao sve građane u BiH da daju svoj doprinos u borbi protiv korupcije jer, kako je rekao, samo se na taj način može graditi bolje i prosperitetnije društvo, napominjući da se problem korupcije mora sistemski suzbijati i prevenirati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad