Dodik oštro kritikovao ambasadore u BiH i islamske radikale

Vijesti 01. maj 201513:49 > 13:55
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas u Gradišci da to što ambasadori u BiH "okreću glavu" ne može da promijeni i ospori činjenicu da je terorističkim napadom u Zvorniku napadnuta institucija Republike Srpske.

“Taj policajac je nosio uniformu i oznake Republike Srpske. Nijedne oznake BiH tamo nije bilo i pokušati da izrazite saučešće Bakiru Izetbegoviću koji se snebiva da upotrijebi političku akciju za borbu protiv politički motivisanog islama i islama koji je usmjeren ka radikalizmu, govori o tome koliko želite da ovdje u BiH na taj način izvrgnete sve ono što jeste činjenica”, rekao je Dodik novinarima u Gradišci.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da je da je napadnuta Republika Srpska, da je napadnuta Policijska stanica Republike Srpske i da je poginuo policajac Srbin iz Republike Srpske.  

“Ali, i dalje veoma jasno govorim da je ogromna većina Bošnjaka miran narod, da želimo mir i suživot sa njima, ali isto i energičan obračun sa svima koji nose nasilje, bez obzira na motivaciju”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, bezočno je izvrgavati činjenice kao što to posljednjih dana čini određeni broj ambasadora.  

“Kod njih je sve politika. Naravno, oni nikada nisu odustali od degradacije i ukidanja Republike Srpske na miran, klizeći način, ali i jačanja BiH, a izabrali su najgori mogući način da to pokažu na ovom slučaju”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je riječ o nakaradnom pristupu koji pokušava da obezbijedi dio međunarodne zajednice u kome nešto što je potpuno netačno pokušava da prikaže kao tačno, a to nije jedini događaj.

“Policija Republike Srpske ne postoji u Federaciji, ni u Brčko distriktu, niti postoji u zajedničkim institucijama, ona je isključivo organ Republike Srpske, organ koji je uspostavljen zakonom i Ustavom Republike Srpske, ali isto tako pravo koje nam je dato i obezbijeđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom”, zaključio je Dodik.