Ročište za izručenje Osmana Osmanovića iduće sedmice

Vijesti 18. dec 201917:11 > 17:15
Screeenshot

Ročište po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za izručenje Osmana Osmanovića trebalo bi biti održano u ponedjeljak u Beogradu, saznaje N1.

“Iduće sedmice održava se ročište pred Višim sudom u Beogradu vezano za zahtjev Tužilaštva BiH za izručenje gospodina Osmana Osmanovića pravosuđu Bosne i Hercegovine. Tim koji radi na ovom predmetu očekuje da sud u Beogradu prihvati zahtjev Tužilaštva BiH za izručenje, prije svega jer postoji ugovor između BiH i Republike Srbije u postupanju i pružanju predmeta ratnih zločina – pogotovo kada je u pitanju saradnja u krivičnim predmetima. Ugovorom je jasno definisano da se lica koja imaju prebivalište i državljanstvo države moliteljice trebaju izručiti državi koja podnosi takav zahtjev. Osman Osmanović trenutno je u vrlo teškom zdravstvenom stanju. Prošle sedmice sam ga posjetio.

Ono što se može vidjeti je da je jako nervozan i uznemiren, da mu je zdravstveno stanje pogoršalo i da mu se uskraćuju osnovna ljudska prava – prije svega pravo na uvid u određene dokumente. Pritvorski službenici, odnosno Viši sud mu ne dozvoljava da koristi naočale koje su mu oduzete prilikom lišenja slobode već iziskuju potrebne oftamološke preglede zdravstvenih institucija Srbije i na taj način mu je uskraćeno da on čita određene dokumente čime dolazi do očitog kršenja prava na njegovu odrbanu u Republici Srbiji”, izjavio je za N1 Mirsad Crnovršanin, advokat Osmana Osmanovića.

Inače, molba za izručenje Osmana Osmanovića na zahtjev Tužilaštva Bosne i Hercegovine upućena je Ministarstvu pravde Srbije 4.12.2019. godine, odgovorili su iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine na upit N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad