Razriješeni članovi tri biračka odbora u BiH za izbore u Hrvatskoj

Vijesti 20. dec 201912:36 > 12:41
Borna Filic/PIXSELL

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske potvrdilo je u petak da su u dva biračka odbora u Banjoj Luci i jedan u Sarajevu imenovani članovi HDZ-a BiH, iako odbori moraju biti nestranački, pa su članovi tih odbora razriješeni članstva.

Također su u toku dodatne provjere, odgovorio je DIP nevladinoj udruzi Gong, koja je prijavila sporno imenovanje, te je pozvao da ih žurno izvijesti ako ima saznanja da su još neki članovi stranaka imenovani u biračke odbore.

DIP navodi kako je utvrđeno da su u biračke odbore broj 26 i 27 u Banjoj Luci te birački odbor broj 4 u Sarajevu uistinu imenovane osobe koje su članovi političke stranke HDZ BiH te su isti s jučerašnjim danom razriješeni dužnosti.

DIP pojašnjava kako je za članove biračkih odbora u inozemstvu imenovao osobe koje su vlastoručno potpisale obrazac OP-6 u kojem su dali izjavu da nisu članovi političke stranke.

“S obzirom na potpisanu izjavu, koja podliježe kaznenoj odgovornosti, Povjerenstvo nije moglo pretpostaviti, niti je imalo saznanja o stranačkoj pripadnosti imenovanih članova biračkih odbora”, ističe DIP.

Osim u Hrvatskoj, izbori za predsjednika u nedjelju će se održati u još 47 država, na 124 biračka mjesta. Najviše, 44, ih je u Bosni i Hercegovini, a sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava: u Mostaru (19), Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i Banjoj Luci (2).

Birački odbor imenuje se za svako biračko mjesto, a na predsjedničkim izborima sastoji se od šest članova koji ne smiju biti članovi političkih stranaka, podsjeća Hina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad