Posebna čar i radost: Kraljeva Sutjeska živne u božićnim danima

N1

Čekanje na granicama prethodnih dana isplatilo se. Veliki broj građana BiH u zemlju je prethodnih dana stiglo kako bi kod kuće proslavilo Božić. Tako je i u Kraljevoj Sutjesci, gdje se danas moglo vidjeti najmanje bh. tablica na automobilima. Iako žive širom Evrope, kažu duh Božića najjače osjete u svom rodnom mjestu, među onima koje najviše vole.

I u devetoj deceniji života Marija Lukić rado se penje stepenicama do franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci. Jedna je od pet žena u ovom mjestu koja čuva tradiciju, i nikada ne skida nošnju. Pitali smo ima li razlike za Božić i za svaki dan?

“Ima ko je mlad, a ko je star nema. Nakit nosim svaki dan, ovdje imam i gospin škapular, njime se služim”, kazala je Marija.

Čuva tradiciju i pamti, posebno proslave Božića u djetinstvu.

“Pošto sam mlada bila, bilo je puno ljepše, bilo je puno naroda, bilo je veselije nego sad”, dodala je.

Zbog Božićnih praznika u Kraljevoj Sutjesci vjernici prelaze hiljade kilometara. Oni koji su je davno napustili dolaze iz Njemačke, Austrije, Švajcarske i susjedne Hrvatske, a sve kako bi najradosniji kršćanski praznik proveli sa onima koje najviše vole.

Tako i porodica Subašić. Božić su dočekali na misi ponoćki. Pilo se i kuvano vino. Danas svi zajedno ponovo su u došli na misu. Pitali smo ih kakav je Božić u Kraljevoj Sutjesci?

“Za mene poseban, imamo običaje kojih se držimo od starina, prihvatamo i druge i poštujemo, ali svoje običaje održavamo i našu tradiciju”, kazao je Ratko Subašić.

Sve crkve u ovom srednjobosanskom mjestu jutros su posjećene.

Velika je to, kažu, odgovornost za sveštenstvo.

“Znamo da je Kraljeva Sutjeska evo nažalost stradala u ovom zadnjem ratu i da danas na ovim prostrima živi vrlo mali broj stanovnika, ali ono što mene posebno raduje jeste da ona u ovim božićnim danima uistinu nekako živne i nekakava posebna čar i radost odiše ovim krajem”, kazao je Željko Brkić, gvardijan Kraljeve Sutjeske.

Slične slike mogu se vidjeti širom BiH. Slavi se rođenje Kristovo, ali i ljubav prema porodici i prijateljima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad