Crna tačka u BiH (VIDEO)

Vijesti 15. jan 202018:16 > 18:23
N1

“Četvoročlana porodica poginula u sudaru sa vozom”; “Mlađa žena poginula na pružnom prelazu”; “Brzi voz udario auto” - česti su naslovi u medijima.

Posljednja saobraćajna nesreća koja se desila na pružnom prelazu proteklog vikenda, i u njoj je jedna djevojka izgubila život, a jedan mladić je teže povrijeđen.

Nesreća se dogodila na pružnom prelazu, obilježenim samo znakom stop i Andrejinim krstom. Mještani Derviša kažu da se sudari voza i automobila ovdje stalno dešavaju.

“Prošle godine stradao je čovjek sa traktorom, prije tri godine stradala je porodica, ovo je možda petnaesti slučaj za koji ja znam od kad sam ovdje”, kazala je Ljubica Bojić iz Derviša kod Banjaluke.

“Rođen sam ovdje i za mojih 60 godina bilo je 15 – 20 udesa i u 80% slučajeva među prvima sam bio tu i vadio ih i mrtve iskasapljenje, ne znam šta bih vam rekao”, rekao je Duško Vujimilović, mještanin.

U posljednih pet godina na pružnim prelazima bilo je 12 saobraćajnih nesreća, a neopreznost vozača je najčešći uzrok. U željeznicama RS su se zbog toga odlučili da provedu aktivnosti zatvaranja više desetina prelaza.

“Pored tri putna prelaza, koja su zatvorena 2018. godine, planirano je trajno zatvaranje za još 73 neuslovna putna prelaza na prugama Željeznica Reublike Srpske, ali za to je neophodna i podrška lokalnih zajednica, koje moraju dati saglasnost prilikom ukidanja svakog putnog prelaza kao i saglasnost upravljača puta. Ova inicijativa nakon što lokalne zajednice odgovore na nju, tek treba da preraste u aktivnost, tako da ne možemo još uvek govoriti o vremenskom periodu”, poručili su iz Željeznica Republike Srpske u odgovoru.

Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja navode da je pružnih prelaza daleko više nego što je dozvoljeno.

“Standard je da na svaka dva kilometra ima prijelaz preko pruge, a mi imamo naselja i opština gdje na svakih 500-600 metara imamo prelaz i naravno da je Željeznicama teško obezbjediti sve te prelaze”, rekao je Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Od 248 prelaza na prugama ŽRS 23 su osigurana su svjetlosno-zvučnom signalizacijom, 13 putnih prelaza je osigurano mehaničkim branicima kojima rukuje čuvar prelaza, dok su na preostalim saobraćajni znakovi i „trougao preglednosti“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad