Saznajte kako izgleda liječenje neplodnosti i postupak potpomognute oplodnje

Vijesti 11. feb 202008:31 > 08:55
N1

Tema Novog dana bila je neplodnost i potpomognuta oplodnja, a gosti N1 s kojim smo razgovarali o tome, bili su specijalista ginekologije i akušerstva Admir Rama, psihologinja Dželila Mulić - Čorbo, jedna od žena koja se podvrgnula potpomognutoj oplodnji i sada je majka Nermina Omerović i zastupnica u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić.

U Bosni i Hercegovini svaki šesti par se susreće s poteškoćama kada je riječ o ostvarivanju potomstva. Svaki peti par treba medicinsku pomoć da bi dobio potomstvo. Razlozi i uzroci neplodnosti su podjednaki i kod žene i muškarca.

Petnaest do osamnaest posto parova ima problem sa začećem, a dr. Rama je rekao kako između 30 i 35 posto parova imaju probleme sa muškim sterilitetom te da je isti procenat i sa ženskim sterilitetom.

Neplodnost je stanje nemogućnosti začeća nakon godinu dana nezaštićenih odnosa. Ako par nije ostvario trudnoću u godinu dana, treba se javiti ljekaru. U BiH ne postoji registar parova koji imaju takav problem i nažalost BiH ima najniži natalitet u regionu. Ranije je neplodnost bila tabu tema, a danas se sve više o tome govori i taj problem steriliteta koji je bio vezan za ženu, više nije tako te su istraživanja to opovrgnula. Između 30 i 35 posto parova imaju probleme sa muškim sterilitetom a isti je procenat i sa ženskim sterilitetom. Deset do petnaest posto parova nemaju nikakav dokazani medicinski problem, ali se trudnoća ne može ostvariti. Vrijeme je limitirajući faktor kod žena jer je reproduktivni potencijal ograničen“, kazao nam je dr. Rama.

Mulić – Čorbo je istakla kako je jako važno govoriti o ovoj temi. “Tempo života i način na koji živimo utiče na pad nataliteta, a s druge strane treba da pričamo da to nije ništa strašno, da nije osuđujuće. Vrlo je teško i potiče razna osjećanja gdje propitujemo svoj identitet, svrhu života, posebno ako negdje njegujemo porodicu kao važnu jedinicu, i ako smatramo da porodica podrazumijeva djecu, a onda se suočite s tim da ne možete da imate djecu, pa nemate novaca da potpomognete oplodnju…“, navela je psihologinja.

Nermina Omerović, koja se podvrgnula potpomognutoj oplodnji te je danas majka je kazala kako priča o neplodnosti kod nje i njenog supruga nije bila tabu tema.

Muž i ja smo na vrijeme otkrili uzrok zašto nije došlo do začeća. Razgovarali smo sa našom porodicom i svi su bili upoznati s tim da ćemo ući u proces potpomognute oplodnje i hvala Bogu, naš sinčić ima godinu dana“, rekla je.

Prije dvije godine kada smo bili u tom procesu, proces potpomognute oplodnje se finansirao dva puta, a nama je trebalo jednom. Pored toga što je finansijska podrška, to je i moralna podrška. Također, službenica iz Zavoda nam je objasnila šta sve trebamo prikupiti kako bismo to uradili“, dodala je.

Zastupnica u Federalnom parlamentu Ćudić je je naglasila da kada su ova pitanja na stolu, ne bi smjelo biti opozicije i pozicije.

Ja sam prije svog zastupničkog mandata u Federalnom parlamentu bila zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo kada sam predlagala cijeli zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji u KS. On tada nije usvojen ali jeste usvojena refundacija troškova za biomedicinski potpomognutu oplodnju preko Zavoda zdravstvenog osiguranja i Kanton Sarajevo je svijetla tačka u čitavoj Federaciji s obzirom da se broj tretmana popeo sa dva na pet, godine do kojih se tretmani finansiraju idu do 43 godine, dok je ranije to bilo do 38. Kanton finansira i 50 posto troškova hormonalnih lijekova koji se koriste u procesu liječenja neplodnosti. S druge strane imamo, nažalost, Federaciju koja je usvojila zakon prošle godine, ali je probila sve rokove za usvajanje Pravilnika o finansiranju i sufinansiranju na čemu ja insistiram. Rokovi su prošli prošle godine. Sada imamo zakon, ali se finansiranje ne dešava jer nisu usvojeni podzakonski akti i rekli su mi da će u narednih mjesec dana to završavati“, kazala je za N1 Ćudić.

“Da li će se retroaktivno primjenjivati refundacija u Federaciji, to mi nisu odgovorili. Neću odustajati od ovog pitanja, i ovo do sada što smo uradili, rezultat je pritiska a ne vizije i strategije Federacije BiH”, dodala je Ćudić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad