Priča o Fatimi i Muneveri: Na Rujištu, kod Mostara…

Vijesti 11. feb 202017:00 > 13. feb 2020 06:46
N1

Rujište, planinsko izletište udaljeno 25 kilometara od Mostara. Daleko od civilizacije, asfalta, mostarske bure ili ćelopeka. U priči upoznajemo Fatimu i Muneveru, koje osmu deceniju života provode na Rujištu. Svoje domove na nekoliko mjeseci godišnje zamijene malim vikendicama na ovoj planini. Zima ih je natjerala da adresu ponovo prebace nešto južnije, ali kažu, samo nakratko.

Prvi vjesnici proljeća na Rujištu kod Mostara su Tima i Munevera. Svaki dan je isti. Njihove vikendice su udaljene svega nekoliko metara, gdje njihov dan zajednički počinje.

“Prvo jutarnja kafa, sahatak, onda se pripremi doručak, bezbeli lojanica, obavezno ili Tima rasuče pitu, zajedno jedemo, onda Tima oko mlijeka, ona ima kravu, dok izmete, sve to što treba. I onda se dogovorimo gdje ćemo i nizastranu, u šetnju, ali slabe smo na nogama, pa ne idemo daleko”, ispričala nam je Munevera Ćurić.

Na Rujištu, koje je još poznato kao prirodna banja bogata svježim planinskim zrakom, Munevera i Tima provode oko osam mjeseci u godini.

“Onda znaš šta, uštedimo, ljepše nam je ovdje, nego u staračkom domu, djeca nam donose, više imamo nego kući”. kazala je Munevera. 

“Obilaze nas više nego dole. Dolaze svake sedmice, mi same nikad nismo ni minutu”, kazala je Fatima Brekalo.

“A i poznate smo ovdje, pa odakle ko dođe, kaže hajmo u Munevere i u Time, znaju da će u nas popiti kafu”, dodala je Munevera.

N1

Najteže im pada novembar i dolazak zime, jer na nekoliko mjeseci napuštaju Rujište. Kažu – ovdje nikad nije dosadno.

“Ma đe će mi biti dosadno, voljela bi ostat ovdje više nego doli”, istakla je Fatima. 

“Ovo je ljepota jedna. Naložiš vatru, ono pucketa, ručak vrije na šporetu, hljeb miriše, pržimo kokice,
samo mi ih Tima nekad presoli, pa ustajem po noći pijem vodu”, kazala je kroz smijeh Munevera.

“Ne bismo ovo mijenjale ni za šta, samo eto ne daj Bože bolesti”, kazala je Fatima.

Svaki dan, na Rujištu se priprema i zajednički ručak, za komšije, a i za iznenadne goste.

“A ja ti pitu sučem na onom okruglome stolu, burek zeljanicu, tikvaru, kakvu god hoćeš, samo naruči, tu je pita ko grom. (N1: I ne bude vam teško pitu praviti?) Ma kakvo teško i sad bi je rasukala”, kazala je Fatima.

Rujište je najpoželjnije tokom ljeta, kada je temperatura za razliku od Mostara niža i do deset stepeni.

“Nemam ti šta pričati, ovo je raj Božiji, a treba ga voljeti? A nije teško voljeti? Ma nije teško”, slažu se Munevera i Fatima.

Munevera i Tima su ovog februarskog dana došle na Rujište da, kako kažu provjere je li sve na svom mjestu. Kapiju su zatvorile, ali samo nakratko. Već u aprilu, sa prvim suncem, po ko zna koju godinu zaredom, nastavit će punim plućima živjeti osmu deceniju života.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad