Zalihić za N1: Ozbiljne i kvalitetne mjere zaštite u KS, imamo dovoljno testova

Vijesti 23. mar 202009:04 > 09:13
N1

Svi slučajevi koji su se razvili i Mostar i Konjic i Banjaluka su zbog nepoštivanja odluka zdravstvene struke. Ukoliko se budu poštovale odluke možemo izbjeći crni scenario, kazao je za N1 direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS Adem Zalihić.

“Svi slučajevi koji su se razvili i Mostar i Konjic i Banjaluka su zbog nepoštivanja odluka zdravstvene struke. Ukoliko se budu poštovale odluke možemo izbjeći crni scenario”, kazao je napočetku gostovanja Zalihić.

Da li slučaj kao iz Konjica može napraviti veći problem?

“To već jeste problem. Mislim da sada u srijedu ističe taj inkubacioni period od proslave. Ja se nadam, jučer nismo imali nijedan prijavljen slučaj u KS, mislim da smo relativno brzo otkrili taj klaster i stavili ga pod kontrolu. Vidjet ćemo”, smatra i dodaje:

“Najkompetentnije osobe u ovom slučaju su epidemiolozi i infektolozi. Bilo je u medijima nekih prognoza crnih scenarija, ali najkompetentnije su osobe koje su ove struke. Mislim da tog crnog scenarija neće biti u BiH”.

Poruka WHO-a da se “testiramo, testiramo, testiramo”?

Jeste, WHO kaže da se testiramo. WHO kaže također da to treba da budu strogo medicinski indicirani slučajevi. Mi uzimamo za primjer neke države gdje je naglo proširio virus, a za testiranje dolaze oni koji imaju bar neke simptome. Ja do sada nisam doživio da neko iz naših službi kaže nekome da ne treba da se testira. Ovdje je jako važno zbog slučaja iz Makedonije i Hrvatske. Lažno negativan nalaz testiranja je opasan po zajednicu. Ako neko pod pritiskom bude testiran, a nema simptome, imat će papir da je negativan i slobodno će se kretati društvo i tako širiti zarazu jer je eventualno nalaz bio lažno negativan. Moramo struci dati pravo da upravlja procesima. Primjer iz Sjeverne Makedonije je osoba koja je dva puta bila negativna. Ne žurimo sa zaključcima“, pojasnio je u programu N1 Adem Zalihić.

Kazao je da se u KS provode ozbiljne mjere, te da testova ima dovoljno.

U KS se provode vrlo ozbiljne i kvalitetne mjere na suzbijanju korona virusa. Testova apsolutno ima dovoljno bez ikakve sumnje. Samo je stvar da testiramo onog ko ima određene simptome i bio u takvom okruženju ili je bio u kontaktu sa nekim. Ako neko razvije simptome, a nemamo epidemiološku anketu i ne možemo ih objasniti, i on se testira. Pojavio se spin u javnosti oko tog testiranja, mislim da nije tako kao što se predstavlja“.

“Moramo očekivati povećani broj zaraženih, samo moramo presjeći kontakte izoliranih i zaraženih. Najvažnije je da nema javnih okupljanja, to su najveći rizici”, kazao je on.

Da li je neko rizičan nakon što preboluje korona virus?

“U principu kada se preboluje, nismo. Nakon gubitka svih simptoma bolesti trebalo bi ponovo sačekati nekih 14 dana i možda uraditi opet test. Nakon nestanka simptoma se rade dva testa da se isključi da ste prenosnik. Ipak i s tim se kalkuliše još. Mislim da osoba koja preboli korona virus više nema rizika”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad