Izetbegović: Usporen evropski put BiH zahvaljujući Dodiku

Vijesti 13. maj 201518:09 > 18:17
N1

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Srbije Aleksandar Vučić najavili su zajedničku sjednicu državnih vlada. Vučić je u Sarajevu ponovio da „teške teme“ između Bošnjaka i Srba trebaju biti „otvorene i zatvorene“.

Poštujem Bosnu ali volim Srbiju, poruka je Aleksandra Vučića, uz pojašnjenje da su srpsko-bošnjački odnosi ključni prije svega zbog stabilnosti obje zemlje.

A kakvu stabilnost imamo ako mi imamo loše odnose sa Bošnjacima. Nemojte da se lažemo, ne postoji ta stabilnost. Zato je bolje da sad lijepo sjednemo i da se dogovorimo, a ne da ratujemo kao što ratujemo od 1912. godine i da stalno govorimo ko je kome šta uradio u prošlosti”, izjavio je Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Vučič je rekao da je iskren u onome što govori, te da to ne radi jer mu je to neko naložio.

“Ono što mislim, to sam stvarno rekao. Niko mi drugi nije to natuknuo ili kako se to kaže, naredio. Mene ne zanima ko šta misli u Briselu Moskvi ili Washingtonu”, dodao je Vučić.

N1

Njegov sagovornik, Denis Zvuzdić, saglasan je, ali se opredijelio za diplomatski odgovor.

“Međunacionalni dijalog i relaksiranje odnosa u regionu je preduvjet našeg ekonomskog razvoja”, izjavio je Denis Zvizdić.

Značajno direktniji je bio Bakir Izetbegović, koji se nada da će poruke premijera Srbije stići i do Banjaluke.

Jako je usporen evropski put BiH zahvaljujući politici Dodika. RS i BiH dovedeni do prosjačkog štapa zbog jedne politike”, rekao je Bakir Izetbegović.

Međutim, Vučić o Dodiku govori samo najbolje.

Dodika mnogo poštujem, siguran sam da imam šta da naučim od njega, a Bakir ima pravo da se izjašnjava o tome. Milorad Dodik je vjerovatno snažniji lider od mene, kao i Bakir Izetbegović”, rekao je Aleksandar Vučič.

Prije Sarajeva, Vučić je ove poruke uputio i prilikom posjete Novom Pazaru. U Srbiji prema posljednjem popisu živi 145.000 građana koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci.

Pogledajte prilog Borisa Breze.