"Imamo prijavu da je troje državljana BiH u Norveškoj inficirano korona virusom"

Vijesti 03. apr 202007:24 > 07:25
N1

Broj zaraženih korona virusom u Norveškoj sa 2. aprilom 2020. i dalje raste i sada iznosi 4.879 pozitivnih osoba. Broj smrtnih slučajeva povećao se na 48 a broj hospitalizovanih je 320. Teže oboljelih je 105 i nalaze se na intenzivnoj njezi. Povodom situacije sa korona virusom u ovoj zemlji oglasio se i i ambasador BiH u ovoj zemlji Nedim Makarević.

“Zbog otkazivanja letova iz Norveške za inostranstvo trenutno se u Norveškoj nalazi 54 naših državljana koji nisu u mogućnosti da se vrate u BiH, a nosioci su šengenskih viza. Većina naših građana su u gostima kod svoje rodbine i za sada nemamo prijavljene slučajeve da je neko egzistencijalno ugrožen zbog nemogućnosti povratka u BiH. Ambasada je pripremila spisak svih naših državljana koji su izrazili želju da se vrate u BiH prije nego što budu otvoreni redovni letovi iz Osla. Ambasada na ovom pitanju sarađuje sa Kriznim štabom našeg Ministarstva i očekuje realizaciju transporta naših građana prema BiH”, naveo je ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević.

Kako je kazao, norveški avio prevoznik Norwegian počeo je primati rezervacije za avio liniju Oslo – Sarajevo za 2. maj 2020, vjerujući da će se do tada normalizovati situacija i veći broj naših građana je već rezervisao kartu za ovaj let.

“S obzirom na razvoj situacije, mali su izgledi da se ovaj let u ovom terminu realizuje. Imamo prijavu da je troje BiH državljana u Norveškoj inficirano virusom Korona”, poručio je Makarević.

On je rekao da mnogi dijagrami o stanju smrtnosti, broju novozaraženih i izliječenih pokazuju stabilne trendove, odnosno nema eksponencijalnih trendova rasta.

Norveški Institut za javno zdravlje je otvorio „online tool“ stranicu na Internetu, na koju se mogu prijaviti svi koji posumnjaju da imaju simptome slične Korona virusu. Do sada se na tu stranicu prijavilo 51 000 osoba.

Direktor Instituta za javno zdravlje Norveške Bjorn Guldvog je u svom saopštenju izrazio blagi optimizam u pogledu zadnjih nekoliko dana, kada je smanjena stopa novozaraženih i ona se u zadnja tri dana kreće od 160 do 220 osoba dnevno.

Još je rano prognozirati buduće trendove, ali norveški Institut smatra da je situacija u Norveškoj ako se poredi sa drugim zemljama znatno bolja, smrtnost je znatno niža u poređenju sa drugim zemljama a procenat zaraženih sa blagim simptomima od ukupno zaraženih iznosi 98%.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad