Ćurak o kriznom štabu: Ne žele čuti prava pitanja

Vijesti 27. apr 202021:15 > 21:17
N1

Svijet znanja bit će prognan na margine, mišljenja je politolog I profesor Univerziteta u Sarajevu Nerzuk Ćurak, koji je u emisiji “Izvan okvira” N1 televizije govorio o znanju zasnovanom na kritičkom mišljenju.

“Nema sumnje da će se značajna sredstva uložiti u farmaceutsku industriju na način koji bi trebao da dovede do reprodukcije kapitala u industrijama koje imaju veliku dobit. Ključna ideja je da je važno transformirati svijet na premisama znanja, ali ne znanja koje je u funkciji razarajućih koncepata, već znanja koje je zasnovano na kritičkom mišljenju”, rekao je politolog Ćurak kazavši da je takvo znanje rezultat individualnih postupaka odgovornih pojedinaca, znanstvenika.

Živeći u ovom dobu ne smije se uspostaviti matrica u kojoj je borba za ljudsko zdravlje direktno povezana s redukcijom slobode, naglasio je Nerzuk Ćurak.

“Za mene je to opozicija koju moramo isključiti iz debate. Šta znači zdravlje ili sloboda? Da bi bili zdravi morate biti neslobodni, a da bi bilo slobodni, morate biti bolesni? To ne vodi ničemu. U kojoj funkciji je očuvanja zdravlja da nema novinara na konferencijama za medije? To je pokušaj da se ne postavljaju prava pitanja u teškom vremenu. Svaka struktura koja donosi odluke je obavezana da svojim građanima govori istinu, ali ne na način da misle da su vlasnici istine, nego da posjeduju istinu koja je nedjeljiva i koja je neovisna od moći”, zaključio je Ćurak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad