Kada građani FBiH mogu očekivati otvaranje kafića i ljetnih bašti

Vijesti 08. maj 202012:53 > 13:04
Anadolija

Iz Federalnog štaba civilne zaštite danas je potvrđeno da se ublažavanje mjera zabrane u ovom bh. entitetu očekuje naredne sedmice.

VEZANE VIJESTI

 Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, rekao je da bi se sljedeće sedmice trebale donijeti zapovijedi koje znači i otvaranje pojedinih ugostiteljskih objekata.

”Sljedeći tjedan bi se trebale donijeti zapovijedi kojim bi se uvodile sljedeće mjere koje bi pomogle popuštanju načina života na prostoru Federacije. To je set mjera koji uključuje i vrtiće, razmatraće se i prijevoz – javi prijevoz, usluge stomatologa, korištenje otvorenih prostora ugostiteljskih objekata i čitav niz mjera. Kroz naš plan, mi kontroliramo i pratimo epidemiološku situaciju na terenu. Ako ostane na ovoj razini, sljedeći tjedan se razmatraju i ove mogućnosti”, rekao je on.

Potom je pojasnio da će rad prvo biti dopušten objektima koji posjeduju bašte.

‘Prvotna ideja je da se dopusti korištenje ugostiteljskih usluga u objektu koji imaju ponudu na otvorenom, da se ne koriste zatvoreni prostori”, naglasio je Pehar.

Pehar je u obraćanju javnosti saopštio da je u protekla 24 sata u BiH zabilježeno 17 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad