Svih 16 novozaraženih u ZDK potiče iz maglajskog klastera

Vijesti 08. maj 202017:14 > 17:16
N1

Broj zaraženih koronavirusom u Zeničko-dobojskom kantonu drugi dan uzastopno raste dvoznamenkastom cifrom, a nakon jučerašnjih 11 te današnjih 16 novozaraženih, ukupan broj osoba koje su u tom kantonu bile pozitivne na Covid-19 povećao se na 227.

Sa današnjih 14 novozaraženih osoba, Maglaj je lokalna zajednica u kojoj je otkriveno ukupno 135 ili više od dvije trećine zaraženih u ZDK. Dva slučaja zaraze danas su otkrivena i u Žepču, a riječ je također o zarazama koje potiču iz maglajskog klastera pa je broj zaraženih u toj općini narastao na 19.

To su lica koja su izolovana ranije, a sada su testirani i stigli su njihovi nalazi. Već su neki od njih smješteni u našem izolatoriju, gdje će svi biti i smješteni te podvrgnuti liječenju. Danas je još nekoliko osoba i otpušteno kao izliječeno te upućeno na tretman u kućnim uslovima. Puno više ćemo ih otpustiti početkom naredne sedmice“, najavljuje načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević.

Navodi da se bez 16 novootkrivenih, na tom odjelu trenutno se liječi 20, a 81 pozitivna osoba nalazi se u izolatoriju depadansa KBZ-a. Niko od njih nije životno ugrožen niti je na respiratoru. Do sada je izliječeno i otpušteno oko 90 osoba u tom kantonu, u kojem još niko nije preminuo od posljedica infekcije Covida-19.

Pod zdravstvenim nadzorom je 2.725 osoba, a tokom protekla 24 sata nije bilo kršenja zabrane kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad