USK traži liberalizaciju mjera za građane koji rade u inostranstvu

Vijesti 12. maj 202013:11 > 13:15
Fena

Krizni štab Ministarstva zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) je službenim aktom zatražio od Federalne uprave civilne zaštite i Federalnog ministarstva zdravstva određenu liberalizaciju, odnosno olakšavanje mjera za građane Bosne i Hercegovine koji rade u inostranstvu.

“Tražimo određene povoljnosti za naše građane koji rade u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, jer je u ovom dijelu BiH upravo najviše ljudi s radnom dozvolom i obavezom u inostranstvu. Naravno, naš zahtjev se odnosi na izdavanje rješenja o obaveznoj četrnaestodnevnoj kućnoj izolaciji. Veliki broj građana nam se obratio za pomoć, međutim Kantonalno ministarstvo zdravstva ne može mijenjati rješenje federalnog graničnog sanitarnog inspektora”, izjavila je ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović.

Traže se određene korekcije prilikom izdavanja ovih rješenja, odnosno da se u slučaju potrebe i hitnosti povratka u mjesto radne obaveze, to omogući na način kako je prethodno postupljeno u slučaju vozača.

“Rješenje trenutno može prekinuti samo federalni inspektor, ili određena naredba Federalne uprave civilne zaštite kojom bi bile omogućene povoljnosti zaposlenima u inostranstvu, kao u slučaju vozača, mašinovođa i pilota. Mi se nadamo jednoj takvoj naredbi kojom bismo izišli u susret našim ljudima s pismenim potvrdama o hitnosti povratka na posao u inostranoj zemlji”, dodala je Ćemalović.

Iz Kriznog štaba ministarstva zdravstva USK-a naglašeno je da se ovim prijedlogom samo nastoje sačuvati radna mjesta za državljane Bosne i Hercegovine, bez obzira što se radi o zaposlenima u državama Evropske unije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad