Visoka prostitucija, kokain i razvrat: Detalji akcije koja je šokirala javnost

Vijesti 04. jun 202016:40 > 16:41
N1

Uz brojne političke afere u Bijeljini, još uvijek se ne stišavaju reakcije na akciju "Kristal". Visoka prostitucija, kokain, razvrat i bahatost kriminogenih osoba lišenih slobode šokirali su javnost u BiH.

Vikendica u blizini Bijeljine u kojoj su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zatekli 35 osoba, 26 muškaraca i devet žena. Ovakve vile su operativno interesantne jer nisu zvanični hotelsko-ugostiteljski objekti, udaljene su od gradske vreve i samim tim pogodne za kriminal. Lišeno je slobode 16 osoba, a zaplijenjeni su kokain, medicinske droge, pištolji, panciri i novac.

Ono što možemo reći u ovom trenutku je da je riječ o žurci na kojoj su se okupili i neki članovi organiziranih kriminalnih grupa koji su i prethodno bili procesuirani pred sudovima u BiH. Dio postupka će voditi Tužilaštvo BiH zbog krivičnih djela kao što je “međunarodno vrbovanje na prostituciju”, ali i Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, pogotovo zbog onih krivičnih djela koja su vezana za novac, drogu i prostituciju.

“Postupajući tužitelj ispitao je osumnjičene i prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana. Nakon toga je Sud BiH u odnosu na jednu osumnjičenu odredio mjeru pritvora, a za ostale osumnjičene određene su mjere zabrane kako bi se osiguralo njihovo prisustvo i neometano odvijanje postupka”, kaže Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.

Uz državljane BiH na vikendici su zatečeni I državljanin Slovenije kao i pet državljanki Srbije od kojih je jedna u pritvoru, dok su ostale u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu gdje čekaju protjerivanje iz Bosne i Hercegovine. One su iz Beograda dovezene u Sremsku Raču odakle su ilegalno čamcem prebačene u BiH u mjesto Brodac.

Državljani Republike Srbije u tom trenutku nisu mogli ući u BiH u cilju sprečavanja korona virusa. Osoba koja ih je krijumčarila čamcem također je procesuirana od nadležnih organa.

Državljanke Srbije su, kako N1 nezvanično saznaje, za seksualne usluge s većim brojem muškaraca namjeravale zaraditi od 500 do 1.000 eura, a na kraju su zbog ilegalnog prelaska granice morale platiti 300 KM.

“U skladu s tim smo im uručili prekršajne naloge u iznosu od 300 KM I izrekli mjeru protjerivanja izu BiH sa zabranom ulaska i boravka u Bosni I Hercegovini u periodu od jedne godine, te iste stavili pod nadzor”, navodi Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH.

Akcija “Kristal” javno je ogolila razvrat i bahatost pripadnika kriminogenih organizacija. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad