Lista uvoznika aparata i medicinske opreme za vrijeme pandemije u BiH

Vijesti 05. jun 202014:08 > 14:09
N1

Niko ne zna koliko novca je tačno utrošeno za plaćanje respiratora, maski, zaštitne opreme za tri mjeseca korone u BIH. N1 je u posjedu liste uvoznika aparata i opreme za ozonoterappiju, vještačko disanje i drugo.

Na spisku uvoznika respiratora nalazi 35 BH firmi, među njima i javnosti poznata Srebrna malina, Global Balkan, ili pak Medietik za koji se tvrdi da je nabavio najviše respiratora.

Po kojoj cijeni su i da li su isporučeni nema jasnih odgovora iz više institucija. U Vladi RS kažu da se za tražene informacije obratimo Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, od koji odgovora do sada nema.

N1
N1

Maske je uvozilo 45 preduzeća i institucija, ali na spisku koji nam je dostavljen iz Uprave za indirektno oporezovanje nema Turističke organizacije Travel for fun, sa kojim je Institut za javno zdravlje sklopio ugovor o nabavki maski i opreme vrijedan više od 2 miliona KM.

N1
N1

“Vezano za firmu T4F Banja Luka , ista nije imala uvoz po tarifnom broju 6307.90 i 9019.20 u periodu od 01.03. do 31.05.2020. godine”, rečeno nam je u UIO.

Samim tim nejasno je, ako je novac uplaćen, da li su maske isporučene, te ko ih je, ako je, isporučio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad