Šatorović demantovao navode: Radnicima SSSBiH su isplaćene plate

Vijesti 26. jun 202010:42 > 10:57
N1

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine Selvedin Šatorović demantovao je navode kako radnicima sindikata nisu isplaćene plate i ostale obaveze kazavši da je riječ o "nisz netačnih, zlonamjernih i neprovjerenih tvrdni koje je plasirao Mevludin Bektić zajdno sa nekolicinom tzv. predstavnika radnika".

Šatovorić je govoreći o tvrdnjama koje su navedene u saopćenju koje su poslali radnici, navodi kako da “radnici nisu ničiji taoci”.

“Očigledno želeći skrenuti pažnju radnika i javnosti sa činjenice da su pristali na sramotan Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, kao i da na sjednici tzv. Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, zakazanoj za 2. juli 2020. godine planiraju pristati na ponudu Vlade FBiH i Udruženja poslodavaca da najniža plata u Federaciji BiH bude 500 KM, Mevludin Bektić, zajedno sa nekolicinom tzv. predstavnika radnika je u javnost plasirao niz netačnih, zlonamjernih i neprovjerenih tvrdnji, pa čak i kleveta u vezi sa položajem i primanjima zaposlenih u Savezu samostalnih sindikata BiH. Naime, do danas su radnicima isplaćene sve plate osim majske, iako Bektićev i nekolicina drugih sindikata koje vode poltroni Vlade FBiH ne plaćaju članarinu Savezu samostalnih sindikata BiH već 26 mjeseci”, istakli su u saopćenju.

“Dakle, ako su radnici nečiji taoci, onda jedino i isključivo predsjednika granskih sindikata koji ne ispunjavaju statutarne obaveze i ne uplaćuju članarinu iz koje se finansiraju plate, topli obrok i naknade isključivo i samo za zaposlene u SSSBiH. Ne smijemo zaboraviti da je ta ista ekipa pokušala blokirati račun SSSBiH da radnici ne bi primali platu, a danas su tobože zabrinuti.Svjedoci smo da je pandemija COVID-19 imala i ima snažne posljedice na cjelokupnu privredu u Federaciji BiH, čime je sasvim logično smanjen priliv sredstava od sindikalne članarine. Istovremeno se i u mnogim javnim preduzećima i institucijama pomjerio datum isplate plate na kraj mjeseca. Bez obzira na višemjesečne pokušaje da se neuplatom članarine radnici u SSSBiH ostave bez primanja, oni su sve do pojave pandemije redovno primali i platu i naknade za topli obrok i prijevoz, čak posljednje dvije godine i regres. Sa današnjim danom im, s obzirom da smo još uvijek u mjesecu junu, ne kasni nijedna plata”, navodi se.

“Kada je riječ o tome da je ‘mimo zakonom propisanih uslova, većina upućena na određen vid čekanja’, ovim putem naglašavamo da je SSSBiH u potpunosti ispoštovao sve zakonske odredbe i da je zbog narušene epidemiološke situacije u BiH prilagođen način rada pri čemu nijedan dan nije prekinut rad SSSBiH i sve službe su bile na raspolaganju radnicima, članovima sindikata, ali i onima koji to nisu, a kojima je bila potrebna pomoć tokom prethodnih sedmica. Takođe smo blagovremeno upoznavali javnost i spriječavali sve pokušaje da se naruše prava radnika, a što su uz svesrdnu pomoć Bektića i pojedinih sindikalnih lidera pokušavali kako predstavnici Vlade, tako i predstavnici poslodavaca. Savez samostalnih sindikata BiH, za razliku od njih, nikada neće odustati od zahtjeva da minimalna plata bude 1.000 KM jer znamo da naši radnici to zaslužuju i da je to jedini način da im se, koliko-toliko, osigura bolja egzistencija”, napisano je u demantiju.

Također, kako su napisali iz SSSBiH-a, kada je riječ o pomenutom sastanku, istakli su kako “radnicima SSSBiH niko nije zabranio da idu na bilo kakav sastanak”.

“Iznošenje ovakvih tvrdnji je čista kleveta, jednako kao i što je briga Bektića za zaposlene u SSSBiH licemjerna. Kako drugačije okvalifikovati priču o egzistenciji radnika, dok istovremeno neplaćanjem članarine već mjesecima upravo on i njegovi istomišljenici direktno ugrožavaju egzistenciju istih tih radnika. Možda bi bilo bolje da svoju brigu dokaže tako što će izmiriti svoja dugovanja, poštivati statutarne obaveze organizacije čija su članica, ali i da povrati povjerenje onih koji su ga “izabrali” u februaru mjesecu, jer se samo nekoliko mjeseci od “izbora” suočava sa otkazivanjem podrške onih koji su ga birali. Kurića, Bektića i sutra nekog trećeg svakako nisu birali radnici nego vladajuće strukture koje su dovele Federaciju BiH u poziciju da prvi put od kada postoje entiteti prosječna plata u RS bude veća nego u FBiH”, navedeno je u demantiju koji je potpisao Selvedin Šatorović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad