Načelnik Hadžibajrić donirao 10.000 KM Općoj bolnici u Sarajevu

Vijesti 22. jul 202015:50 > 16:00
Općina Stari Grad Sarajevo

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić posjetio je danas Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i uručio prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, direktoru ove ustanove, odluku o dodjeli novčanih sredstava u iznosu od 10.000 KM za borbu protiv korona virusa.

Iz Općine ističu da Opća bolnica ima veliku potrebu za zaštitnom opremom s obzirom da Urgentni centar dnevno prima između 100 i 150 pacijenata i ova sredstva bit će utrošena u te svrhe.

Prema riječima načelnika Hadžibajrića, Općina Stari Grad stoji na raspolaganju ovoj ustanovi, kao i prof. dr. Gavrankapetanoviću za svaku vrstu pomoći kako bi se pacijentima pružila što bolja zdravstvena zaštita.

“Svjesni smo da je Općoj bolnici potrebna pomoć za nabavku zaštitne opreme i zato smo odmah reagovali jer u ovoj situaciji ne smijemo dozvoliti da bilo šta stane na put u pružanju pomoći oboljelima. Naša podrška će se nastaviti tako da smo dogovorili i određene građevinske radove kojima će se napraviti bolja preraspodjela prostorija u kojima se pacijentima pruža usluga i to ćemo također finansirati”, kazao je načelnik Hadžibajrić.

VEZANE VIJESTI

Da će sredstva biti utrošena tamo gdje su najpotrebnija potvrdio je i prof.dr. Gavrankapetanović kazavši da će sredstva iskoristiti za Urgentni blok koji prima 90% građana Sarajeva koji traže hospitalizaciju, odnosno koji su upućeni iz primarne zdravstvene zaštite.

“Veliko hvala u svoje lično, ali i u ime svih zaposlenih Opće bolnice na ovoj značajnoj pomoći. Zadatak svih zdravstvenih radnika, pogotovo onih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u ovom trenutku velike panike, jeste da mi stanemo između građana i korone. Građani se ne smiju uzbuđivati, mi smo ti koji trebaju to zaustaviti, i na tome radimo posljednjih nekoliko mjeseci. Vrlo je važno da nastavimo biti štit za naše građane i da ne šaljemo nikakve poruke o tome da nemamo kapacitete. Ovaj grad je pun izvanrednih ljekara, sestara, imamo dovoljno kadra da se izborimo sa ovim, a evo dobijamo i podršku od strane vlasti. Sa puno težih situacija se ovaj grad u prošlosti suočavao, smatram da je važno ohrabriti ljude”, poručio je i dodao da je zdravstveni sistem sada mnogo spremniji nego što je bio na početku pandemije.

Urgentnim centrom u Općoj bolnici „prim dr Abdulah Nakaš“ upravlja dr. Merima Šišić uz pomoć još sedam mladih ljekara koji, prema riječima prof.dr. Gavrankapetanovića na svojim leđima nose najveći teret. Govoreći o potrebama Urgentnog centra dr. Šišić je kazala da se zaštitna oprema puno troši i često mijenja te su potrebe velike.

“Riječ je o rukavicama, maskama, hirurškim mantilima. Kada radimo sa osobom pozitivnom na COVID 19, oprema je puno složenija i skuplja. Trenutno na urgentnom centru imamo fluktuaciju između 100 i 150 pacijenata, zadatak nam je zaštititi i našu bolnicu i naše uposlenike”, izjavila je dr. Šišić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad