Najbolji vijesnici izbora

Vijesti 23. aug 202018:09 > 19:08
N1

Od lokalnih do magistralnih cesta već su vidljivi vijesnici izbora. Gradi li se i popravlja, u našoj zemlji, samo pred lokalne izbore? Iz nadležnih službi lokalnih samouprava tvrde da se realizacija projekata ne može se vezati za izborni proces. Iz nevladinog sektora ukazuju na zloupotrebe javnih radova, manifestacija za promociju pojedinih kandidata pred izbore, pa čak da se vrši kupovina glasova javnim sredstvima kroz dodjeljivanje različitih vrsta subvencija, pomoći i direktnog davanja novca građana, kako bi se osigurala podrška pred izbore.

Podignut je asfalt sa još jedne ulice, uskoro će izbori .Tako građani ocjenjuju aktuelne radove vidljive na svakom koraku širom BiH.

“Dva-tri mjeseca se intenziviraju građevinski radovi postavljaju se ivičnjaci, nakon toga nam obećavaju nove kilometre autoputa koje čekamo narednih 20 godina”.

“Pa to je po svoj prilici svuda praksa”.

“Pripremljeno pred izbore da se gradi”.

“Ma znate to svi , predizborno je standarno nema tu drugo ništa”, kazali su nam građani.

Kružni tokovi, pješački prijelazi, trotoari, ulična rasvjeta, kanalizaciona i vodovodna mreža, saobraćajna infrastruktura, parkovi i igrališta… samo su neki od aktuelnih projekata u Općini Novo Sarajevo, a za njihovu gradnju predviđeno je nešto više od 7,5 miliona KM. Obaveza lokalne zajednice je implementirati ta sredstva.

“Većinu projekata finansira Općina samostalno, dok neke projekte zajedno sa Kantonom, odnosno nadležnim resornim ministarstvima sufinansiramo. Što se tiče cesta to su redovni poslovi. Općina Novo Sarajevo kao i druge općine ima određen procenat i ta sredstva liježu na račun Općine, dio od indirektnih poreza, dio od registracije vozila pravnih i fizičkih lica, mislim čak da jedan dio sredstva ide na dnevnoj bazi, tako da smo u obavezi da ta sredstva implementiramo”, istakao je Nijaz Hromo, Služba za komunalne i stambene poslove i saobraćaj Općine Novo Sarajevo.

Pandemija korona virusa usporila sve privredne sektore, pa time uticala i na trend smanjenja broja javnih nabavki, no u jednoj se bilježi porast i to upravo u vrijeme izbora, ističu iz Agencije Briefing koja je izvršila analizu proteklog perioda.

“Čak za jednu oblast, konkretno za izgradnju, sanaciju i održavanje cesta imamo u prvih šest mjeseci ove godine, kada uporedimo sa prethodnom, povećanje broja objava javnih nabavki za 6,4 posto”, otkrio je Tarik Džaferović, direktor Agencije Briefing.

“Posebno krzo javne nabavke, samo kad pogledate i taj segment, u izbornim godinama on skoči između 30 do 40 posto javna potrošnja ovom segmetnu. Što znači da se koriste da bi se pojedine stranke i kandidati predstavili u boljem svjetlu i na kraju to prikazali kao da su oni zaslužni i da su oni platili finansiranje tih projekata”, pojasnila je Ivana Korajlić, TI BiH.

“Takav nam je sistem izborni da mi izbore imamo svake dvije godine, a ciklus za gradnju iznosi otprilike dvije godine. Od ideje do realizacije, ako je veći projekat, potrebno je sigurno dvije godine, mislim da se to ne može vezati za izborni proces”, dodao je Hromo.

Klasičan primjer da se javni radovi i nabavke, te budžetski novac koriste u promociju kandidata na predstojećim lokalnim izborima je projekat “Banjaluka se gradi”, tvrde u Transparency Internationalu.

“Sa sloganom ‘Banjaluka se gradi’ na bilbordima gdje se direktno praktično promoviše određeni projekat, odnosno promoviše se sadašnji gradonačelnik Igor Radojičić. Te se kampanje, a viđamo ih i u ranijim kampanjama plaćaju iz budžeta, iako je zapravo osnovni cilj da se poromoviše stranka ili kandidat”, ocijenila je Korajlić.

Iz Transparencya najavljuju novi sistem praćenja za ove lokalne izbore. U 70 općina širom BiH bit će raspoređeni terenski posmatrači koji će pratiti aktivnosti javnih funkcionera, institucija, preduzeća. Korištenjem medija, društvenih mreža i drugih internet platformi vidljivo je potpuno stapanje sa stranačkom i javnom funkcijom što dodatno zbunjuje građane.

” Vi ste imali nevjerovatne primjere gdje su nosioci funkcija dolazili i prijetili direktno biračima govoreći im da neće graditi određeni put u narednom periodu ili da neće dobiti rasvjetu ukoliko ne budu glasali za određenu političku stranku. Na isti način ide i kada se nešto izgradi pa se pravi manifestacija u kojoj se direktno govori da je taj i taj put, most, omogućio taj i taj čovjek ili ta i ta stranka”, navela je Korajlić.

No, iako predizborno u manjim zajednicama implentacija infrastrukturnih projekata znači mnogo. Sanacija puteva, popravka vodovne mreže, gradnja školskih objekata i slično stvari su koje nesumnjivo obogaćuju kvalitetu života svakog pojedinca, ali i bogate džepove stranačkih botova, poručuju iz nevladinih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad