Udruženja Žene Srebrenice: Ostavite naše žrtve na miru

Vijesti 11. sep 202012:44 > 12:48
Anadolija

Majke i žene Srebrenice i Podrinja s današnjeg mirnog okupljanja na Trgu slobode u Tuzli poslali su poruku regionalnim političarima i građanima da njihove žrtve ostave na miru.

“U periodu između naših okupljanja od 11. do 11. u mjesecu, političari u BiH, ali i regionu, moraju pominjati Srebrenicu. Posljednji put je prijećeno Srebrenicom, odnosno novim genocidom u Pjevljima u Crnoj Gori. Kako da nas, 25 godina poslije genocida i svih naših muka, takve prijetnje ne zabole? Mi, kao žrtve genocida, nikad nikom ne bi poželjele da se takvo šta dogodi bilo kome u svijetu. Neka naše žrtve ostave na miru i neka se nikom više ne ponovi Srebrenica”, poručuje Nura Begović, članica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Često, ističu majke i žene Podrinja, slušaju kako na mladima svijet ostaje. Zabrinjava ih to što poruke mržnje šalje omladina koja nije ni bila rođena kada su pripadnici Vojske i MUP-a RS u julu 1995. godine počinili genocid nad civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti u tadašnjoj zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija (UN).

Anadolija

“Umjesto da nam pomognu da pronađemo grobnice, da dostojanstveno pokopamo naše žrtve, oni se, mislim na pojedine mlade političare, nadmeću da šire poruke mržnje i da negiraju ono što je utvrdio Međunarodni sud. Jednog dana nikog od nas neće biti, ali će ostati presude. Upravo to mladi iz svih država u okruženju moraju čitati i prihvatiti kao nepobitne činjenice“, kaže Nura Begović.

Nakon proučene Fatihe na Trgu slobode, majke i žene Srebrenice i Podrinja su otišle svojim kućama. Do 11. dana narednog mjeseca.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad