"Mi danas u kružni tok postavljamo sat, fontane, panoe – to je apsurd"

Vijesti 12. okt 202017:28 > 22:42
N1

Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je Kantonalnom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora Naseru Palislamoviću koji je automobilom usmrtio pješaka u Blažuju. Sumnjiči se da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom i krivično djelo neukazivanje pomoći povrijeđenoj osobi. Osim ove, tokom proteklog vikenda u BiH zabilježeno je nekoliko saobraćajnih nesreća u BiH u kojima su smrtno stradali pješaci. Ovakve nesreće dokaz su i saobraćajne nekulture i nepoznavanja propisa...

Kružni tok u sarajevskom naselju Ilidža. Kao vozač u šta gledati – u sat, u pješaka koji možda prelazi ispred vas, u retrovizor ili u instrument tablu, u neku od brojnih reklama, u tramvajske šine ili autobus. Kao pješak osjećate li se sigurno?

Anketa:

“Ne. (Zbog čega?) Zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa”.

“Ja gledam zebru, gledam lijevo i desno, tako da nemam problema”.

“Ja imam vozačku 60 godina. Nikad nisam imao udes, a nije jednostavno bilo tada upravljati sa vozilima”.

Zbunjujuća signalizacija, brojni neadekvatno postavljeni saobraćajni znaci, loša preglednost, samo su neki od faktora koji otežavaju u saobraćaju, ističu stručnjaci te tu dodaju moderne trendove.

“Mi danas u kružni tok postavljamo sat, to je apsurd. Ne može se u kružni tok postavljati ni fontana, ni satovi, ni paneli, ni panoi ni bilo šta, osim da se stavlja zelena površina i neko sitno rastinje koje je do metar površine – to je ono gdje čovječije oko gleda”, ističe Osman Lindov, profesor na Fakultetu za saobraćaj UNSA.

Sarajevo, Prnjavor, Srebrenik, Zenica ovog vikenda bili su dijelom crne statistike u kojima su smrtno stradali pješaci. Nadležni MUP-ovi provode preventivne mjere i radnje.

“Svjedoci smo proteklih nekoliko dana da smo imali dvije saobraćajne nezgode u kojima su povrijeđeni i smrtno stradali biciklista. U ovoj godini analiza je pokazala da je u 52 saobraćajne nesreće zapravo greška bicikliste dovela do uzroka saobraćajne nesreće”, tvrdi Mirna Miljanović, MUP RS.

“U periodu januar – septembar evidentirano je 1.885 nesreća koje teritorijalno pokriva Uprava policije ZDK koje su za posljedicu imale 17 smrtno stradalih lica od kojih pet pješaka. Od tih pet pješaka dva pješaka su stradala na putevima van naselja”, navodi Aldina Alić, MUP ZDK .

Pleho Edin dugogodišnji je taksista. U svom radu svjedočio je, kaže, brojnim bahatostima i vozača i pješaka.

“Zakon treba da bude jasan, decidan i strog što se tiče prekrašaja. Prvog mene nek kazni ako se ne pridržavam profesionalno propisa, jer nije džaba postavljeno ograničenje 60”, kaže Pleho.

Stručnjaci napominju i da BiH još uvijek nije donijela pravilnik o reviziji i inspekciji cestovne sigurnosti koji bi već pri projektovanju prevenirali nastajanje saobraćajne nesreće. Takvi pravilnici već su dijelom EU regulative i bilo bi dovoljno, poručuje struka, samo prepisati postojeće kako bi se spasili brojni životi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad