Bosni i Hercegovini nisu potrebne mini hidroelektrane

Shutterstock

Odavno se udruženja koja se protive izgradnji mini hidroelektrana na rijekama žele sastati s vlastima. Konačno i jesu sa Federalnom vladom. Pomaka ima, ali još je dalek put do zaustavljanja gradnje. Zakon je prepreka. U Bosni i Hercegovini je u pogonu 106 mini hidroelektrana. U izgradnji 31 jedna. U pripremi 213, a planirano je još 96. Sve skupa skoro 350.

Mini hidrocentrale nisu uopšte potrebne, konstatuje federalni premijer Fadil Novalić. Međutim spriječiti njihovu gradnju nije lako i ne može se desiti brzo.

“Ukoliko je moguće zakonski, jer neki ugovori su potpisani i traju do 21, 22, 23. Radi se o oblikacionim odnosima. Da ne podupiremo ono što je štetno društveno, prema tome mini hidrocentrale ne treba podupirati jer hoćemo da represiramo njihovu izgradnju“, kaže Novalić.

Iako je Parlament FBiH donio deklaraciju, Vlada Federacije BiH takođe podržala prekid gradnje. Međutim Zakon o principima Lokalne samouprave u Federciji BiH u članu 2. daje prava lokalnom nivou da donosi odluke, bez Vlade FBiH, iako okolinsku dozvolu za gradnju daje upravo Vlada…

“Lokalna samouprava podrazumijeva pravo i osposobljenost jedinica lokalne samouprave da, u granicama zakona, reguliraju i upravljaju određenim javnim poslovima na osnovu vlastite odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva”.

“Dobro je pitanje jesu li se Kantoni oglušili, čak ne bih rekao Kantoni, nego znatno više Općinska vijeća? Oni su se oglušili u ime člana 2. Zakona koji kaže da mi za sva pitanja, koja imaju refleksiju na lokalnom nivou, moramo i u zakonskim i drugim aktima konsultovati njih”, ističe Novalić.

Udruženja koja su na rijekama tražili svoja prava blokadom mehanizacije, protestima ispred Vlade FBiH, a u to vrijeme i hapšeni, upozoravaju da se borbom u BiH za očuvanje rijeke, spašava i cijela planeta. Hitni koraci su da se ukine naknada za obnovljive izvore koji se usmjeravaju na male hidroelektrane, ukidanje poticaja za struju proizvedeno od malih hidroelektrana i što je najvažnije zaustavljanje okolinskih dozvola za njihovu gradnju

“Borba za rijeke u BiH je na neki način borba za cijeli svijet. U našim rijekama živi toliko endemskih vrsta koje ovakvim gradnjama bivaju potpuno ugrožene”, poručuje Lejla Kusturica, Fondacija za društvene promjene “ACT”.

S obzirom da su rijeke važne i za turizam u BiH, potrebno ih je što prije zaštititi kako ne bi ostali bez njih

“Naši ljudi koji su došli upravo iz ovakvih mjesta su upozorili na to, da nisu isuviše bogati da ljetuju negdje, nego ljetuju na svojim rijekama i u tom smislu žele ih zadržati. Potpuno smo svjesni da ljepotu ovih rijeka moramo ostaviti i budućim generacijama”, podsjeća Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH.

Zbog toga je dugoročno potrebno donijeti Zakon o zaštiti rijeka, kako kažu u udruženjima, lex specialis, kako bi se razriješili eventualni sukobi normi u postojećem zakonskom okviru. Vode u FBiH potrebno je Ustavno zaštititi, kao i prava na pitku vodu, poručuju iz Udruženja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad