VKBI, HNV BiH, SGV-PzR BiH i Krug 99: Oni što žele da razdružuju neka idu iz BiH

Vijesti 30. okt 202010:55 > 11:19
N1

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatsko narodno vijeće, Srpsko građansko vijeće i Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 osudili su izjave pojeidnih političara o "razdruživanju" Bosne i Hercegovine i pozvali su sve svoje sunarodnjake da takvim političkim opcijama ne ukažu svoje povjerenje na izborima.

“Iako je izjavu Milorad Dodik dao u vrijeme izborne kampanje, neophodno je osuditi jer govori o razdruživanju. Šaljemo poruku kao pripadnici tih naroda da želimo jačati naše veze, istrajati na državi ravnopravnih naroda i građana. Taj koncept ćemo promovirati dok god postojimo i braniti ga svim raspoloživim demokratskim sredstvima. Pozivamo sve naše sunarodnjake da uskrate povjerenje onim političkim opcijama koje se zalažu za projekte i ideje ‘razduživanja’ naroda, negiranje genocida u Srebrenici i koje nisu na strani antifašističkih vrijednosti i daju podršku snagama koje žele vladavinu prava, jednaka prava za sve, demokratske institucije i euroatlantski put naše domovine BiH. Oni koji žele da razdružuju neka idu iz BiH”, poručili su predstavnici KBI, HNV BiH, SGV-PzR BiH i Kruga 99 na današnjoj konferenciji za novinare.

Generalni sekertar Vijeća KBI BiH Emir Zlatar poručio je kako traže od premijera i predsjednika susjednih država da odustanu od primanja funkcionera institucija BiH kao predstavnika naroda jer niti u jednom zakonu ne stoji da neko obnašajući funkciju u institucijama BiH predstavlja narode.

“Narodi se ne predstavljaju na taj način i takve zloupotrebe moraju prestati. Naše organizacije će nastaviti sarađivati i graditi BiH na temeljima deklaracije koju smo potpisali za Dan nezavinsoti 2018. godine u kojoj se navodi da je BiH zamlje za sve njene građane”, reka je Zlatar.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Mario Pejić kazao je kako “hrvatski narod želi živjeti u BiH i da je BiH njegova domovina”.

“HNI odbacuje sve destruktivne političke izjave čije su ideje napuštanje države BiH i realizacija etnoteritorijalnih projekata nasuprot opstanku države BiH. Većina političkih predstavnika u BiH izabranih 1990-ih zalagala se za suverenu i cjelovitu BiH u kojoj su Hrvati na svakom njenom dijelu narod, a ne za podjelu BiH i etnoteritorijalnu organizaciju države. Poziv bh. Hrvatima katolicima da izađu na referendum o nezavisnosti BiH uputili su franjevci, a tadašnji tajnik HDZ-a je rekao: ‘BiH je višestoljetna domovina hrvatskog naroda, mjesto događanja naše historije i biće mjesto budućnosti. Mi smo ovdje svoji na svome’. BiH je država Hrvata i hrvatski narod želi živjeti u BiH”, kazao je Pejić.

Potpredsjednik SGV Ranko Živković kazao je kako tema o razdruživanu BiH nije od jučer i podsjetio na davne projekte koji su imali za cilj raspodjelu BiH. Poručio je kako se takve teze trebaju odbaciti.

Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99 kazao je kako treba “napraviti iskorak da BiH bude nacionalna bh. država koja bi bila ravnopravna svim drugim nacionalnim državama koje postoje u okruženju – od Crne Gore koja je multietnička, Makedonije, Srbije, Hrvatske, a pogotovo Evrope i čitav demokratski svijet”.

“Kretanje BiH ka tome nije podrazumijevalo negiranje prava etničkih grupa, njihovih identiteta već afirmacija prava svakog čovjeka. Bez prelaska s etnonacionalne politike na politku izgradnje bh. nacionalne države nema budućnosti za BiH”, poručio je Kulenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad