Kako do snažnijeg liderskog angažmana žena u BiH

Vijesti 03. nov 202009:44 > 10:25
N1

Tema jutra Novog dana bila je žene na izborima u BIH, o kojoj su govorile Lejla Ramić-Mesihović, projekt menadžerica UNDP-a, Alma Kratina, zastupnica u Parlamentu FBiH i Ivanka Marković, poslanica u NSRS.

Ramić-Mesihović je komentarisala činjenicu da žene čine više od 50 posto populacije u BiH, dok žene čine manje od sedam posto kandidata za načelnike i gradonačelnike na predstojećim lokalnim izborima.

“Ovdje se podilazi onome što se smatra da će biti želja i volja biračkog tijela i zato se podilazi onome što se smatra nekom biračkom preferencijom, podilazi se rodnim stereotipima. Političke partije samo zbog toga što misle da igraju na sigurno, zapravo idu nasuprot svih onih stvari koje trebamo da imamo u procesu demokratizacije jednog društva”, kazala je.

Gošća tvrdi da su žene, da bi bile kandidatkinje na izborima, morale pristati na jednu nedostatnu i feleričnu političku kulturu koja je još u povoju.

“Pristale su da te neko poklapa na sastanku, da te diskvalifikuje zbog roda, da često moraš da prešutiš neke stvari koje imaju za cilj uticati na diskreditaciju i pristaju da je cijela tvoja porodica u tome”, istakla je.

Marković smatra da žene moraju djelovati i prestati čekati da se neko izbori za njih.

“Žene moraju preuzeti odgovornost za svoju poziciju, moraju se boriti za bolju pozicicju u društvu, kako u privatnom životu, tako i u javnom i političkom životu BiH”, istakla je.

Tvrdi da žene ne koriste dovoljno mogućnosti koje daju zakonodavci i političke stranke, dok političke stranke stalno konstatuju kako nema dovoljno kvalitetnih žena koje bi se mogle baviti politikom.

“Jako je teško biti aktivna žena u politici, s obzirom na nepoštivanje kulture dijaloga”, kazala je.

Kratina je mišljenja da žene ženama nisu dovoljna podrška.

“Koji su razlozi za to? MIslim da bi nam trebala jedna duga emisija da bi bar korjene tog problema jasno definisali. Ono što mi trebamo sa svojih pozicija uraditi – žene u politici, akademska zajednica, nevladine organizacije, mediji – je da ženama daju dodatnu podršku, da ih osnaže kako bi žene bile spremne da krenu u jedan politički i društveni angažman”, istakla je. 

Podsjeća da se žene uglavnom bave socijalnim temama, za šta tvrdi da je jedna velika zamka.

“Ako govorimo o statusu porodilja, često se to nameće kao ženska tema, a to je tema porodice. Ono gdje se ž
žene stalno guraju su borbe za rodnu ravnopravnost”, kazala je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad