Džaferović: U pripremi pravna reakcija BiH na dogovor Srbije i RS

Vijesti 02. dec 202020:55 > 21:17
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je u Pressingu da je u pripremi pravna reakcija BiH na dogovor Srbije i RS o gradnji centrala na rijeci Drini.

Komentarišući sastanak Vijeća za implementaciju mira te odgovarajući na pitanje kada će visoki predstavnik otići iz Bosne i Hercegovine, Džaferović je rekao kako sada visoki predstavnik neće otići, i to se neće desiti sve dok se ne ispune uvjeti 5+2.

Od tih pet uvjeta koje je BiH ispunila, jedan je ispunjen, a drugi koji govori o funkcionalnoj državi ni iz daleka nije ispunjen. Da bi visoki predstavnik otišao, mora se promijeniti Ustav, izbaciti sve mogućnosti blokada i tek tada može da ode i to ne može bez odluke parlamenta. Morat će se ugraditi mehanizmi kako da se država brani, to je zadatak visokog predstavnika, njegov posao“, rekao je.

Što se tiče imovine, mi još nismo riješili pitanje državne imovine i to mora biti riješeno odlukama Ustavnog suda. Kada su u pitanju hidroelektrane na Drini, sve je to protiv Ustava i protiv toga ćemo se boriti i visoki predstavnik zbog toga ne može da ode. Oni koji zagovaraju da on ode, ponašaju se tako da visoki predstavnik nikad ne ode odavde“, dodao je Džaferović te komentarisao potpisivanje zajedničke izjave o izgradnji tri hidrocentrale u gornjem slivu reke Drine između premijerke Srbije Ane Brnabić i premijera RS Radovana Viškovića te naglasio kako je to neustavno.

Imate državni zakon o koncesiji, pa odluka Ustavnog suda koja govori o državnoj imovini, pa o unutrašnjoj plovidbi. Rijeka Drina je međunarodna rijeka i plovna je i to je granična rijeka i nije moguće graditi ništa bez odluka BiH“, rekao je član Predsjedništva BiH u Pressingu.

Na pitanje voditelja Pressinga Amira Zukića zašto nije tužio kolegu iz Predsjedništva BiH, Džaferović je potcrtao kako se priprema adekvatna pravna procedura. “Sve je spremno i biće urađeno kad bude trebalo da bude urađeno. Ne želim da to problematiziram, čut ćete ko će šta da uradi u zaštiti BiH. Pravnu reakciju države pripremamo na ovu situaciju o gradnji hidrocentrala“, naglasio je za N1.

Kazao je i da je razgovarao sa ministricom vanjskih poslova BiH o protestnoj noti ka Srbiji te mu je ministrica Bisera Turković kazala da će obavijestiti nadležno ministarstvo u Srbiji da ta izjava između RS i Srbije nije u skladu sa Ustavom i da se kane toga je će to biti podvrgnuto proceduri.

Rekao je i da se prate svi procesi u RS, odnosno da postoji tim ljudi koji to prate a vezano za poljoprivredno zemljište i da je ta apelacija napisana.

“Protiv svakog zakona RS koji nije u skladu sa Ustavom BiH, bit će podnesena apelacija Ustavnom sudu”, naglasio je.

Potcrtao je i da tu nema trgovine, odnosno da sa državom nema trgovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad