Eklatantan primjer nefunkcionisanja bh. pravosuđa

N1

Vrlo je moguće da se slučaj "Pravda" nikada ne okonča, poručuje advokat prvooptuženog Alije Delimustafića Ifet Feraget. "Razvlačenju" postupka pred Kantonalnim sudom u Sarajevu ide u pandemija, jer zbog velikog broja optuženih nije moguće zakazati glavni pretres. Upravo je ovaj predmet, eklatantan primjer, nefunkcionisanja bh. pravosuđa, upozoravaju predstavnici međunarodne zajednice, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Jedan slučaj, a na optuženičkoj klupi 38 osoba i osam pravnih subjekata. Po važećem zakonu svi moraju biti prisutni da bi se ročište održalo. U 21 navrat, toliko je puta do sada zakazano, nije bilo moguće. Kada će biti, ne zna se.

“U Kantonalnom sudu u Sarajevu su i dalje na snazi donesene mjere zbog pandemije korona virusa, tako da zbog epidemiološke situacije i velikog broja optuženih (više od 30 optuženih), glavni pretres u ovom predmetu se ne zakazuje jer se ne može obezbjediti fizička distanca”, navode iz Sud KS.

Tužilaštvo KS optužnicu u slučaju “Pravda” podiglo je 11. oktobra 2017. godine. Prošle su tri godine i dva mjeseca, a nije započet ni glavni pretres.

Prvooptuženi za organizovani kriminal Alija Delimustafić u protivoru je proveo šest mjeseci duže. A pušten je da se brani sa slobode nakon što je Ustavni sud BIH potvrdio da mu je povrijeđeno pravo na ličnu slobodu.

Optuženi na slobodi, postupak u toku, a na pitanje da li je moguće da se nikada ne okonča, Delimustafićev advokat nedvosmisleno odgovara.

“Vrlo realno je moguće, sa 38 ljudi zakazivati glavni pretres, gdje kad jedan optuženi ili branilac iz objektivnih razloga, vi morate odgađati glavni pretres. Ja kao branilac, kao advokat, ne mogu tu ništa uraditi, osim što bih mogao predlagati Sudu svaki put da ponovo dođe do razdvajanja postupka, ali je na Tužilaštvu taj teret da tu optužnicu pokuša organizirati na drugi način, da se razdvoji”, poručuje Feraget.

Upravo su na probleme u pravosuđu ukazali i predstavnici Međunarodne zajednice, a u povodu Svjetskog dana borbe protiv korupcije. Pored slučaja “Pravda”, podsjećaju i na slučaj “Zadruga”.

“Isto tako, skoro dvije godine su prošle u velikom predmetu “Zadruga” zbog neregularnosti u obrazovnom sektoru, i opet glavni pretres nije počeo”, ističe Eric Larson, Savjetnik Ureda.

Kao i u slučaju “Pravda”, iz Kantonalnog suda kažu da je predmet “Zadruga” u fazi glavnog pretresa. I u ovom slučaju, zbog velikog broja osumnjičenih nije moguće zakazati ročište, sve dok su na snazi epidemiološke mjere kojim se zabranjuje okupljanje više od 30 osoba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad